NE IZBJEGAVAJTE ŽIVOT

NE IZBJEGAVAJTE ŽIVOT

Izvor: Instagram/@doandbeyourbest

Kad sam prije skoro dvije godine donijela novogodišnju odluku da ću smršavjeti, nije mi bilo ni na kraj pameti da bi to moglo trajati duže od trenutka postizanja svoje ciljane težinu. Vježbanje i zdrava hrana bili su samo sredstvo na putu do tog cilja. Većina ljudi slično razmišlja i odmah u startu određuje takvom načinu života rok trajanja, ne razmišljajući da bi to moglo biti nešto za cijeli život. Zbog takvog načina razmišljanja krenula sam s onim „sve ili ništa“ zaboravljajući da to nije još jedna glupa trotjedna dijeta. Realno, ne možeš cijeli život živjeti uz „sve“ i 100% vremena biti potpuno posvećen. Da sam toga bila svjesna ranije, sigurno bih odmah u startu neke stvari posložila drugačije.

Najveća pogreška

Za osobu koja stvarno jako voli jesti, bilo mi je užasno teško preći na zdravu prehranu. Nisam imala pojma što radim, samo sam znala da trebam nešto izbaciti, jer svi koji žele smršavjeti nešto izbacuju. Slatkiši, sokovi, alkohol, tijesto nisu više bili prisutni u mojoj prehrani. Barem ne 6 od 7 dana u tjednu (jedan „cheat day“). Misleći da sam na nekakvim trkama i želeći to što prije izdržati, pridržavala sam se toga kao pijan plota.

Izvor: Instagram/ @doandbeyourbest

I tu je postojao problem. Pritom ne mislim na silnu nervozu na koju su se moji ukućani konstantno žalili (pripisujem to maloj količini ugljikohidrata). Mislim na sve one spontane situacije koje sam zbog toga propustila, sva ona druženja i rođendane na kojima nisam uživala jer sam bila toliko zaokupljena svojim ciljem. Došla bih na rođendan i odbila komad torte misleći da će me to unazaditi, jer sam svoj cheat day već iskoristila taj tjedan. Mislila sam: što prije smršavim, prije ću moći ponovno jesti sve što želim. Jako glupo, zar ne? Sada znam da ne mogu cijeli život živjeti izbjegavajući ljude, događaje i rođendanske torte.

Pronađi ravnotežu

Kao u svemu u životu, potrebno je pronaći balans. Nakon godinu i pol dana, konačno se približavam tome. Budući da više nisam na trkama i nemam postavljen rok trajanja za zdrav način života, morala sam promijeniti par stvari. Ove akademske godine: nisam nijednom odbila najdraži kolač u menzi, i dalje ne pijem sokove (samo povremeno), treniram 5-6 dana u tjednu, u menzi uvijek uzmem nešto pametno, nekad s curama pečem piletinu i kuham rižu, a nekad palačinke i naručujem pizzu (puno rjeđe naravno).

Izvor: Instagram/ @mateajerbic

Jedeš zdravo većinu vremena, većinu tjedna donosiš pametne odluke, vježbaš, brineš o svom tijelu, isplaniraš cheat day u subotu, ali u četvrtak ti se baš ide s prijateljicom na kolač, pojedi taj kolač. Nećeš ništa pokvariti. Zapravo učinit ćeš si uslugu jer ćeš zadovoljiti tu potrebu i izbjeći frustraciju zbog uskraćivanja koja bi dovela da pojedeš cijelu kuću u jednom danu (previše puta se dogodilo). Ravnoteža čini ovo održivim.

Razmisli, hoće li nakon pet godina puno značiti što si za rođendan svoje najbolje prijateljice odbila pojesti komad torte i nazdraviti s čašom vina da sačuvaš kalorije? Ne bih rekla.

#doandbeyourbest

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.