(NEPOŽELJNI) TIPOVI TRENERA – DIO 1.

(NEPOŽELJNI) TIPOVI TRENERA – DIO 1.

Izvor: Instagram/ @lil_asskicker1

Posljednjih godina popularnost fitness industrije izrazito je porasla što za sobom veže i porast broja osobnih trenera u fitness centrima. Neki od njih zaista su educirani profesionalci koji će vam olakšati put ka cilju, međutim primjetan je porast onih koji sami sebe vole tako nazivati iako nisu adekvatni za nošenje te titule. Nalazimo se u vremenu kada svatko može biti trener i prodavati maglu početnicima koji još uvijek ne razlikuju profesionalno i amatersko podučavanje. Kako bi Vam olakšala prepoznavanje lažnih profila trenera podijelit ću ih u nekoliko skupina koje bi najbolje bilo zaobići u širokom luku.

DANAS KLIJENT, SUTRA TRENER

Do jučer nije znao što je mrtvo dizanje, a kamo li pravilno izvesti čučanj. Plan prehrane sastavio mu je njegov trener koji ga je kao klijenta vodio kroz program napretka. Nakon što je napokon odradio dva samostalna treninga mijenja nadimak na facebooku u „XY-osobni trener“, dolazi u teretanu pun samopouzdanja, prikuplja vlastite klijente i dijeli s njima svoje dugotjedno iskustvo.

BIG BOSS TRENER

Živi u teretani 0-24h. Jedva čeka rad s klijentom da mu se pohvali vlastitim napretkom, savršeno odrađenim treningom i pomakom na vagi. Uživa ga podsjećati koliko je uvijek ispred njega. Sam sebi je najbolji, dok se prema ostalim članovima teretane odnosi s visine. Zapravo ga nije briga za vaš napredak. Obožava podučavati u blizini ogledala, a najsretniji je kada klijent pristane fotografirati njega samog za najpopularniju insta sliku.

Izvor: Instagram/ lil_asskicker1

TRENER DUH

Najopasniji tip trenera. Radi s vama kao da i ne radi. Zadao si je zadatak stajati pored vas i ne mariti što nepravilno izvodite vježbe. Zauzet je gledanjem u praznu točku dok klijent nepravilno maše bučicama u svim pravcima. Raduje se isteku posljednjih minuta treninga sa vama. Često te iste minute krati izbezumljeno gledajući u mobitel ili razgovarajući s nekolicinom sebi sličnih trenera za vrijeme dok vi pokušavate samostalno i bez smjernica aktivirati biceps.

TRENER KAO ZAPOSLENIK U TERETANI

Zaposlen je u fitness centru što mu omogućuje da maksimalno iskoristi vrijeme koje je dužan tamo provesti, na način da ostvari ekstra profit. Zanemaruje nove članove teretane kojima je potrebna pomoć. Oslanja se na vlastitog klijenta s kojim odrađuje trening 1:1. Početnici ne mogu prepoznati kome se obratiti za pomoć, jer on to vješto prikriva. Ukoliko ga ipak priupitaš pokazat će ti preko volje i neće biti od velike koristi.

Da biste izbjegli moguće promašaje i izabrali pravog trenera, čitajte sljedeću kolumnu u kojoj opisujem još nekoliinu nepoželjnih osobina tzv. fitness stručnjaka.

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.