Nepoznati Cro Cop: Živio je na Savi i radio kao zaštitar

Nepoznati Cro Cop: Živio je na Savi i radio kao zaštitar

Kroz Studentski dom Stjepan Radić prošao je veliki broj studenata, no malo tko zna da je jednom tamo živio i najbolji hrvatski MMA borac.

Foto: Facebook

Studentski dom Stjepan Radić u Zagrebu je najpoznatiji dom u Hrvatskoj. To je mjesto gdje su generacije i generacije studenata provele svoje studentske dane. Mjesto gdje se partija, uči, druži i uživa u blagodatima studentskog života.

No malo je poznato da je na Savi, što je popularni naziv za ovaj dom, živio najjači čovjek u Hrvatskoj. Da, naravno, riječ je o Mirku Filipoviću. Cro Cop je na Savu doselio 1994. godine, sa 400 maraka u džepu koje mu je dala mama, a tamo je proveo jednu godinu i živio je kao ilegalac dok je sa strane radio poslove kako bi preživio.

Prije četiri godine, Mirko je posjetio svoje staro mjesto stanovanja i održao predavanje za studente. Legendarno Kino Forum bilo je premalo za sve znatiželjne, a u tu malu prostoriju se natiskalo oko 400 ljudi.

– U to vrijeme sam kao zaštitar radio u Bestu te pohađao Policijsku akademiju. Prvi cimer je izgledao kao Kurt Cobain, a poslije sam dobio drugog cimera koji je bio čista suprotnost. Taj je sobu čistio i dan i noć. Jednom prilikom sam se vratio s posla u 3-4 ujutro i zatekao ga kako čisti prozore. To mi se svidjelo – rekao je tada Cro Cop koji je živio u 7. paviljonu, u sobi 22.

Danas, 25 godina poslije, brojni studenti su prošli kroz tu sobu, ali posebno je to kada znate da je tu živio veliki Mirko koji je u ringu proveo čak 23 godine.

– Naravno da ga volim, pratim njegove borbe već dugo vremena, smatram kao pozitivnu osobu i jako dobrog borca, njegovi high kickovi ljevice ce biti upisani u povijest – kaže nam student Ivan koji već godinama živio blizu sobe, u prizemlju gdje je nekada živjela legenda borilačkih sportova.

Mirka studenti jako vole, što zbog njegove osobnosti, a što zbog njegove skromnosti. Doslovno je došao iz ničega i predstavio se borilačkom svijetu kao velika zvijezda. Naravno, studenti su marljivo i pratili njegove borbe, ali svima je jako žao što je morao u prijevremenu mirovinu. Mirko je prije tjedan dana dobio moždani udar i zbog toga se morao povući iz najdražeg sporta

– Prvi njegov meč pogledao sam 2008. kada je razbio Japanca Mizuna, a definitivno najdraži meč je pobjeda protiv Gonzage u uzvratnom meču. Ajme, kako ga je samo razbio. Žao mi je što je otišao na ovakav način jer znam da je borac u srcu, ali zdravlje ne pita. Najvažnije je da je sve dobro prošlo. Ima 10 pobjeda u nizu, tako da je otišao kao heroj – kaže nam student.

Studentski život na Savi najpoznatiji je i po izlascima i druženjima. Studentska srijeda nezaobilazna je za sve ljubitelje zabave, a studenti su dosta i inovativni. U malim sobama od 13 m2 znalo se nagurati i do 20 osoba, što je ipak znanstvena fantastika.

No, Mirko nije baš volio izlaske jer je u to vrijeme marljivo trenirao.

– Ne pijem alkohol. Tada nisam volio izlaske, baš kao ni sad. Jednostavno mislim da je to gubljenje vremena. Treniram i petak i subotu tako da više volim odmoriti – kaže Cro Cop.

Jedna od najpoznatijih anegdota koja se veže uz Mirka i Savu su crvene tenisice! Živio je tako hrvatski borac u domu, radio kao zaštitar i zarađivao za život. Velika želja su mu bile predivne Nike tenisice koje je napokon uspio priuštiti, ali onda ga je dočekao šok! Jedan od nedostataka toga kada živite u prizemlju je taj što ne smijete ostavljati stvari na prozoru.
– Kupio sam bio baš lijepe crvene Nike tenisice. I stavio ih na prozor, baš naivno. Iduće jutro ih nije bilo. Pogledao sam da možda nisu pale, ali ne, ne. Jedan od težih trenutaka mog boravka na Savi – ispričao je kroz smijeh Mirko.

Eh da je lopov znao da su to tenisice od najjačeg čovjeka na Savi, sigurno ne bi došao u tu napast da ih ukrade.

– Eh da mi je znat tko je to bio, sad bih ga nalemao – kaže raspoloženi Mirko.

– Da se sada mogu vratiti u te dane s ovom pameti, odmah bih to učinio. Ne bih ništa mijenjao, sve bi bilo isto. Jednostavno bih želio ponoviti taj period – rekao je Cro Cop dok ga je hvatala nostalgija za prijašnjim vremenima.

Bili su to počeci najvećeg hrvatskog borca, a samo dvije godine kasnije, 1996., je imao svoju prvu borbu kada je pobijedio legendarnog Le Bannera.

Predivan je osjećaj kada znate da je tu veliki Mirko nekada živio, kada svaki dan prolazite kraj sobe gdje je on spavao i provodio dane.

Jer Sava je ipak imala najjačeg čovjeka u Hrvatskoj.

www.24sata.hr/sport

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.