Nijemci začuđeni: “Kako Šuker može biti u Uefi?”

Nijemci začuđeni: “Kako Šuker može biti u Uefi?”

Njemački mediji se i dalje bave Davorom Šukerom...

Davor Šuker/www.hns-cff.hr

Njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung u današnjem broju je objavio veliki tekst o predsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza Davoru Šukeru. U tekstu pod naslovom “U stavu mirno kao fašistički vođa” Nijemci se pitaju kako osoba koja je pozirala na grobu Ante Pavelića može biti član Izvršnog odbora Uefe. Televizijska postaja ARD je objavila da ima dokumente njemačkih istražitelja koji dokazuju da se Šuker kladio po nalogu osuđenog kriminalca Ante Šapine. Navode da je riječ o dvije utakmice Europske lige i jednoj utakmici Lige prvaka, a potom je Šuker kao protuuslugu dobio savjet da se kladi na pobjedu Širokog Brijega. Prema Nijemcima Šuker i Šapina su komunicirali putem telefona i SMS-a.

U tekstu je također spomenuto da je Šuker prije četiri godine na sudu u Münchenu kažnjen s osam tisuća eura zbog prisvajanja antiknih grčkih zlatnih kovanica u vrijednosti od 25 tisuća eura, koje je pronašao u pretincu sjedala na letu iz Milana u London. Vlasnik je kovanice zaboravio u avionu, a Šuker je umjesto prijavljivanja osoblju zračne luke odlučio pronađeno pokloniti prijateljici. Priča se rasplela kad je prijateljica novčiće pokazala antikvaru radi procjene vrijednosti, a on je pozvao policiju jer je već znao da ih pravi vlasnik traži.

No, Njemačka Šukeru nije oprostila sliku na grobu Ante Pavelića i u tekstu stoji: “Uefu i Platinija treba pitati kako je moguće da osoba koja uz osmijeh pozira na grobu ratnog zločinca izabrana na tako važnu funkciju. Vodstvo Uefe je izborom Šukera pokazalo svoju slabost jer za najbližeg suradnika izabralo osobu koja dokazano poštuje nacističkog zločinca i vjerojatno je u dobrim odnosima s vođom kladiteljske mafije. Platinijeve osude rasizma sada jako malo znače.”

Predsjednik Njemačkog nogometnog saveza Wolfgang Nersbach savjetovao je Šukeru da zatraži pomoć odvjetnika. Sylvia Schenk, odvjetnica Transparency Internationala koja se bavi nogometnom korupcijom, izjavila je: “Šuker se hitno mora javiti u Bochum i razgovarati s istražiteljima. Ako se tako ne riješi situacija Šuker ne može ostati predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i član Izvršnog odbora Uefe. Mora se jasno pokazati da nema tolerancije prema korupciji u nogometu. Ako postoji i najmanja sumnja da je Šuker kriv onda ne može biti na funkcijama u sportu.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.