Niko Kovač: “Prazne tribine poraz su za nogomet, reprezentaciju i narod”

Niko Kovač: “Prazne tribine poraz su za nogomet, reprezentaciju i narod”

Hrvatski izbornik svjestan je snage svoje reprezentacije i mirno dočekuje utakmicu protiv Italije na Poljudu...

Niko Kovač/Foto www.hns-cff.hr/Drago Sopta

Hrvatska nogometna reprezentacija sučelit će se 12. lipnja Italiji u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2016, a veliki uteg bit će kockastima prazne poljudske tribine. Svjestan je toga i Niko Kovač“Igranje pred praznim tribinama poraz je za sve nas – nogomet, reprezentaciju, čitavi narod. Mislim da se 99 posto igrača prvi put susreće s tim i sigurno je da će nam nedostajati podrška. No, i Talijanima će biti neobično. Ne daj Bože da se ponovi”, počeo je hrvatski izbornik.

Hrvatskoj će nedostajati arhitekt igre Luka Modrić, neće biti ni ozlijeđenog Dejana Lovrena, Vedran Ćorluka izdržava kaznu zbog crvenog kartona, Mandžukić nije u formi, ali je zato Rakitić u punom pogonu i igra sjajno.

Kratko je Kovač prokomentirao i netom završenu sezonu HNL-a. “Liga 10 je pun pogodak. Publici je zanimljivo kad se igra četverokružno, a i sve je više mladih igrača. Država smo u kojoj klubovi proizvode i prodaju igrače kako bi se financirali. To nije dobro za rezultat u Europi, ali jest za reprezentaciju. Pašalić je na primjer s 19 postao standardan u Španjolskoj, a tu su i Kovačić, Brozović… Svi su oni mladi otišli u inozemstvo te otvorili prostor još mlađima koji dolaze.”

“Za Mandžu se ne brinem – važan nam je ne samo kao strijelac, već jer je kompletan igrač. Uvijek se srećemo s problemom različite forme, no o svemu smo vodili računa. ‘Španjolci’, ‘Nijemci’ i ‘Englezi’ dobili su program profesora Jukića, održavaju formu i na okupljanje će doći u dobrom stanju”, otkrio je Kovač.

Italija je protivnik kojega Hrvatska jako dobro poznaje, a i za nju je uvijek imala igru. Azzurri su praktički naša ‘stalna mušterija’. “Sve znamo o Italiji, kao i oni o nama. Važno je zaboraviti sve što se događalo u Milanu, gdje smo pokazali zrelost, znanje, žar i htijenje. Sada to moramo pokazati i u Splitu i ako to napravimo, neće biti razloga za brigu. Italija nam može mnogo toga donijeti, ali ne može previše odnijeti.”

“Situacija bi se, dakako, malo zakomplicirala nepovoljnim rezultatom, ali ja sam pozitivan i optimističan. Bit će teško, no dobar rezultat itekako će nam ići u prilog – praktički bismo riješili pitanje kvalifikacija i mogli se na miru posvetiti slaganju momčadi. U Split idemo prvenstveno odigrati vrlo važnu utakmicu, a onda slijedi sve ostalo. Pokušat ćemo se, koliko to bude moguće, približiti navijačima. Otvorit ćemo jedan trening, a ostale detalje još razrađujemo. Uskoro ćemo opet u Split na utakmicu s Bugarskom, a bit će tada i prigode da se napravi prava atmosfera na punom Poljudu”, ističe izbornik.

Premda je nedavno rekao kako se više ne misliti baviti “onima koji su dobili poziv” i “onima koji nisu”, Kovač se ipak osvrnuo na ‘iznenađenja’ na popisu – Rebić, Šitum, Halilović, Kalinić

“Bilo je i ranije igrača koji u klubovima nisu imali minutažu, a u reprezentaciji su igrali važnu ulogu. Rebić je jedan od njih, Šitum igra u vrlo jakoj Serie B, Halilović isto tako u Segundi… No, nas očito žulja ako se radi o drugoj ligi. Kalinić se nametnuo dobrim igrama u svom klubu, a zabio je i u finalu Europske lige.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.