Nikola Obrovac predvodnik je novog vala perspektivnih plivača

Nikola Obrovac predvodnik je novog vala perspektivnih plivača

Nikola Obrovac podržao program "I Ti to možeš!" Foto: Igor Plenković

Hrvatsko plivanje nakon odlaska velikana poput Gordana Kožulja, Marka Strahije, Duje Draganje i Tomislava Karla te Miće Miloševića upalo je svojevrsnu prazninu. Nije lako nadomjestiti uspješne plivače. Međutim, dobar rad u klubovima te koordinacija sa Hrvatskim plivačkim savezom polako na površinu „izbacuje“ vrlo talentiranu generaciju čije je predvodnik Nikola Obrovac, član zagrebačkog Medveščaka, trenutno najkvalitetnijeg plivačkog kluba u Hrvatskoj. Obrovac je ugodno iznenadio već 2014. osvojivši zlatno odličje na Olimpijskim igrama mladih (OIM). To je bila ulaznica za veliku pozornicu. Prošlog je vikenda na riječkoj Kantridi na Grand Prix mitingu HPS-a „uzeo“ svoja dva zlata u prsnim dionicama na 50 i 100 metara.

Kako si odabrao baš plivanje, što te njemu privuklo, iako si se bavio i nekim drugim tzv. loptačkim sportovima?

– Sportski sam tip, privlačilo me više sportova. Nekako čim sam ušao u vodu osjetio sam da je to to. Voda me privlačila bilo mi je veliko zadovoljstvo plivati, nisam mogao stati. Prošao sam školu plivanja u ZPK-u. Praktično sam od 4. godine u plivanju. Roditelji me maksimalno podržavaju.

Izabrao si prsni stil po njemu si već poznat, no zašto ne leđno stil po kojem su hrvatski plivači ustvari najpoznatiji?

–  Jednostavno se rodiš s time. Odmah sam shvatio da je to moj način. Tu sam se osjetio najpotpuniji. Prsni stil je specifičan, osim na snazi treba dosta raditi i na tehnici plivanja.

U Grazu trenirate sa svjetskim rekorderom na 50 i 100 m prsno kao i olimpijskim pobjednikom, Cameronom Van der Burghom. Južnoafrikanac je vaš uzor u plivanju, posebno u prsnom stilu. Kako je došlo do te suradnje?

– Van der Burgh je vrhunski sportaš, izuzetan plivač nevjerojatne snage i tehnike. S obzirom da mi odlazimo u Austriju u kamp što je jako dobro za nas posebno zbog uvjeta treninga, tu se pripremaju i neki vrhunski plivači pa tako i Cameron. Izuzetno ga cijenim, a volim zajedno s njim trenirati stazu pored staze. Stalno mi daje upute, savjetuje što radim krivo ili kako da popravim neke stvari.

Trenirati s takvim veličinama u bilo kojem sportu veliki je plus. U Hrvatskoj nailazi jedna skupina vrlo nadarenih plivača na primjer Karlo Noah Paut u Splitu, koji je srušio nekoliko juniorskih rekorda Hrvatske ili Blašković koji je 5. junior svijeta u delfinovom stilu. Problem je što nisu dovoljno eksponirani niti se išta zna o njima.  Kako im pomoći da se još više uzdignu?

-Istina, spomenuli ste Brunu Blaškovića iz Pule, nema nikakvih adekvatnih uvjeta za plivanje. U Puli nema olimpijskog bazena, samo onaj 25 metarski, no unatoč tome postiže sjajne rezultate. Treba ih malo jače podržati. Svi koji su uključeni u plivanje i koji ga prate.

Koja ti je dosad najdraža medalja?

Ona s Europskih igara u Bakuu. Bio sam taman prebolio vodene kozice, nisam se najbolje pripremio. Bio sam nekako slab, a onda mi se dogodilo da mi  je puknuo mišić na ramenu. Već sam bio u Azerbajdžanu i odlučio sam ipak nastupiti. Uz bolove osvojio sam srebro.

Ima li Nikola neku ideju kako poboljšati sustav rada u klubovima, reprezentaciji?

– Sviđa mi se kako to rade rukometaši s novim vodstvom. Ne boje se, idu hrabro u rezove. Znaju kako ostvariti ciljeve, iako to nosi i određeni rizik. Uključuju sve više mladih, a stariji koji su u padu odlaze jer ne mogu više pratiti tempo. Slično bih volio da se ostvari i u plivanju da se nama mladima da više prostora i pozornosti te da nas se gurne u vatru.

Slijedi  pokušaj ostvarivanja normi za europsko prvenstvo u velikim bazenima u svibnju te OI-a u Brazilu. Kakve su realne pretpostavke za njihovo ostvarenje?

– Trener Domagoj Zajec radi profesionalno, zna na koji način treba voditi trening i usmjerava nas k tome da poboljšanjem tehnike i snage dobijemo na brzini.  Dvaput dnevno treniramo, a potom idemo u teretanu. Najozbiljnije smo shvatili izazove koji su pred nama. Vjerujem da ću ostvariti svoje snove.

Veliki izazov Obrovac ima i u domaćim okvirima jer je Kristijan Tomić iz zagrebačke Dubrave sve konkuretniji, čak možda u ovom času nešto brži prsaš od Nikole. Dobra konkurencija uvijek je poželjna jer iz nje proistječu odlični rezultati. Što bi na kraju mladi 17-godišnji plivač poručio mladim ljudima, djeci koja se žele baviti sportom, odnosno plivanjem?

– Ako vam se ne da van iz kade pa onda iz vode, uzmite roditelje pod ruku i odvedite ih u naše plivačke klubove. Možda u Medveščak, možemo zajedno trenirati. Bolje u plivališta nego za računalima po cijeli dan.

Zadnja Nikolina rečenica: “Bolje u plivališta nego za računalima po cijeli dan!” vodilja je programa “I Ti to možeš!”, kojim se nastoji potaknuti što više djece i mladih da krenu putevima mladih sportaša i da spoznaju vrijednosti, benefite koje bavljenje sportom i fizičkim aktivnostima donosi.

Nikola se pridružio mnogim sportašima koji su dali podršku Programu “I Ti to možeš!” i na taj način je poručio kreni jer  “I Ti to možeš!”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.