Nikola Pokrivač: ‘Nema predaje, naći ću matične stanice i ponovno pobijediti’

Nikola Pokrivač: ‘Nema predaje, naći ću matične stanice i ponovno pobijediti’

Bivši hrvatski nogometni reprezentativac Nikola Pokrivač ponovno se bori s najvećim protivnikom, s rakom limfnih čvorova.

Tri godine traje njegova borba s rakom limfnih čvorova, pred bivšim hrvatskim reprezentativcem je nova bitka.

‘U kolovozu 2015. godine obolio sam od klasičnog Hodgkinova limfoma ili raka limfnih čvorova. Osjećao sam bol i otišao doktoru. Nisam mogao vjerovati kada sam čuo dijagnozu, bio sam potpuno izgubljen. Posebno jer sam nekoliko dana ranije prošao detaljni liječnički pregled u Maccabiju, prilikom kojeg nisu našli baš ništa sumnjivo”, izjavio je Nikola Pokrivač u razgovoru za Index.’

Nikola se nikada ne predaje, pa tako neće i ovaj put.

Nema predaje. Dvaput sam pobijedio rak, zašto ne bih i treći?’

‘Prije svega, nikome ne bih htio da prolazi ovo, baš nikome. Nema ništa gore od toga. Cijeli život ti nekoliko puta prođe kroz glavu i svašta se pitaš i preispituješ. Moja osnovna poruka svima koji boluju od raka i bore se s njim je nikada nemojte odustati, ali baš nikada.’

Pokrivač je trenutno u fazi  kemoterapije.

‘Sada sam opet u fazi dobivanja kemoterapije. Primio sam ih osam, a slijede još dvije ture po četiri. Nakon toga trebam još jednu transplantaciju. I to matičnih stanica od podudarnog darivatelja. Nisam ga uspio naći među članovima obitelji koji su se odmah podvrgli testiranju. Transplantacija matičnih stanica od podudarnog darivatelja jedini je način da se zauvijek riješim bolesti.’ Rekao je Pokrivač za Index.

KAKO POMOĆI?

‘Ako se netko želi tipizirati kao podudarni donator, može to uraditi u Zakladi Ana Rukavina ili u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu (Petrova 3). Svaki dan od 7:30 do 19:00 sati, odnosno subotom od 7:30 do 15:00 sati.’ Pojasnili su iz GNK Dinama koji se također priključio akciji pomoći za Nikolu.

Stanice možete donirati u osam transfuzijskih centara u Hrvatskoj a to su:

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu u Zagrebu, KBC Osijek, KBC Rijeka, OB Pula, KBC Split, OB Zadar, OB Varaždin i OB Dubrovnik.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.