Osvrt na navijačke nerede diljem Europe nakon prvih utakmica četvrtfinala LP i EL

Nogomet je proteklih dana pao u drugi plan

Nogomet je proteklih dana pao u drugi plan

Foto: Reuters

Jučerašnja utakmica Europa Lige između Lyona i Bešiktaša je i dalje u fokusu većine svjetskih medija, no iz potpuno krivih razloga. Najmanje se priča o nogometu, a nemile scene sukoba navijača tek danas dolaze na vidjelo.

Naime, prve utakmice Lige prvaka i Europa lige su donijele pregršt ružnih ispada navijača. Sve je počelo bombama u Dortmundu, kod kojih je ozlijeđen igrač Borussije Marc Bartra, a sukobe su nastavili igrači Leicestera na ulicama Madrida. U Anderlechtu je vojska spriječila bilo kakve nerede, a novi šok je došao u Lyonu gdje su turski i francuski navijači nogomet stavili u drugi plan.

Veliku grešku su napravili organizatori utakmice, odnosno Lyonu, kojemu se potkrala greška kod internetske prodaje karata. To je omogućilo gotovo 20,000 turskih navijača da se rasporede po cijelom stadionu, odnosno na svim tribinama OL stadiona. Prije početka utakmice, turski navijači su odlučili posijati paniku na tribinama gdje su počeli masovno napadati sve Lyonove pristaše, među kojima je naravno bilo i žena s djecom. Nije se dugo čekao odgovor od Lyonovih ultrasa, pa se na tribinama vodio pravi rat, dok su preostali gledatelji utrčali na teren kako bi izbjegli sukobe. Upravo je zbog utrčavanja na teren navijača i utakmica kasnila, a u tim trenucima nitko nije znao što se točno događa na stadionu.

  

Ono što možemo zaključiti nakon ovoliko nereda u različitim europskim gradovima je činjenica kako se Europa može crveniti od srama. Mnogi zazivaju engleski model obračuna s navijačima, gdje su to Englezi represivnim mjerama stavili pod kontrolu, ali jedno je sigurno. U ovih par dana najelitnijeg nogometnog natjecanja na svijetu, nogomet je pao u drugi plan. Prevladale su one najniže emocije i drakonske kazne počiniteljima ovoga puta jednostavno neće biti dovoljne. Pogotovo ako želimo da se ovakve scene više nikada ne ponove.

 

   

 

Foto: Reuters/Pixell

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.