Noka Serdarušić spreman preuzeti hrvatsku reprezentaciju?

Noka Serdarušić spreman preuzeti hrvatsku reprezentaciju?

Zvonimir 'Noka' Serdarušić spreman je preuzeti hrvatsku reprezentaciju, a ukoliko do dogovora sa HRS-om doista i dođe, kraj njega bi na klupu mogao sjesti i Pero Metličić...

Zvonimir Serdarušić/Getty Images

Podbačaj Hrvatske na svjetskom rukometnom prvenstvu u Kataru izvukao je na površinu mnoge koji bi se htjeli uhvatiti u koštac sa nezahvalnim poslom “izbornikovanja” u HRS-u. U velikom intervjuu Sportskim novostima želju za kormilarenjem hrvatskim rukometnim brodom sada je izrazio i jedan od najcjenjenijih rukometnih autoriteta na svijetu, Zvonimir Noka Serdarušić.

Rođen u Mostaru 1950. godine, Serdarušić je u trenerskom CV-u nanizao vođenje mostarskog Veleža, Mehanike Metković, Bad Schwarataua, Flensburg-Handewitta, THW Kiela, slovenske nacionalne momčadi i Celja, a trenutačno vodi mali francuski klub Aix.

“Redovito se čujem sa Zoranom Gopcem, a na odmoru se znamo i nalaziti”, otkrio je Serdarušić. “Razgovaramo o svemu i postojala je ideja da u hrvatskoj reprezentaciji funkcioniram kao savjetnik u Zagrebu. Premda je to propalo jer sam zasada u Francuskoj, eventualna pozicija ne ovisi o meni. Konkretno još ni o čemu nismo razgovarali. Za izborničku sam funkciju zainteresiran, što sam rekao i ranije i nije nikakva tajna. Želio bih raditi taj posao.”

Jednom se već razgovaralo o njegovoj instalaciji na rukometnu klupu; bilo je to 1996. godine, kada je imao ugovor u Njemačkoj i suradnju nije bilo moguće realizirati. “Situacija je sada drukčija; trener sam u malome klubu koji se tek počinje formirati za igranje u Francuskoj ligi. Čim sam došao u klub napomenuo sam da želim otići ako mi se ukaže bolja prilika. Ako se to, dakle, dogodi, bit ću slobodan preuzeti ekipu.”

Nije propustio komentirati ni nastup Hrvatske u Kataru. “Bilo mi je čudno što se veselimo pobjedi nad Brazilom, kao da smo osvojili naslov prvaka svijeta. Poštujem i Brazil i Argentinu koji su pokazali da su u svjetski rukomet unijeli neku novinu, ali bio sam uvjeren da nam oni ne bi trebali biti problem. Možda smo i mi malo neskromni; uz nas se ipak spominju Francuska, Španjolska, Danska, a opet – ne mogu svi nešto osvojiti”, ističe Serdarušić.

“Hrvatski su igrači u Europi i svijetu vrlo cijenjeni i imaju skupe ugovore. U poslovnom svijetu vrijedi ona: ‘koliko zarađuješ, toliko i vrijediš’ i s tog se gledišta od njih očekivalo mnogo više. Svi su htjeli i gorjeli su od želje, ali stalno je nešto nedostajalo i smetalo. Smeta i Francuzima, pa kada dođu u reprezentaciju, sve se to stavi u zapećak. Onaj koji to nije u stanju prihvatiti, ne može se nositi ni s visokim zahtjevima i ambicijama. Hrvatsku vidimo visoko, definitivno spada u sam svjetski vrh.”

Kad bi se njegova promocija u hrvatskog izbornika zaista zbila, pitanje je tko bi uskočio u cipele pomoćnika. “Nemam ništa protiv pomoćnika – ipak sam u godinama kada bi mi zaista pomogao. Želio bih da u hrvatskoj reprezentaciji kraj mene bude Pero Metličić, s kojim sam ranije radio i kojeg držim vrhunskim čovjekom. Vidi, prepoznaje probleme i posao mu nije stran pojam. Mislim da je to dosta bitno za budućnost.”

Hoće li se suradnja između Hrvatskog rukometnog saveza, odnosno Zorana Gopca s jedne i renomiranog stručnjaka s druge strane realizirati, saznat ćemo u danima i tjednima koji slijede. Noka je svoje aspiracijei i htijenja jasno definirao, a loptica je sada prebačena na Savez.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.