Nova afera u Rusiji! Suspendirano četvero nositelja olimpijske medalje

Nova afera u Rusiji! Suspendirano četvero nositelja olimpijske medalje

Svo četvero ruskih sportaša osvojilo je medalje na zimskim Igrama u Sočiju.

Zlatna ruska posada/Getty Images

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) objavio je u ponedjeljak kako je kaznio još petero ruskih sportaša doživotnom zabranom nastupa na Olimpijskim igrama zbog pozitivnog dopinškog nalaza s posljednjih ZOI održanih u Sočiju 2014. godine.

Među novim prestupnicima su dvojica članova zlatnog boba četverosjeda Dmitrij Trunenkov i Aleksej Negodajlo, te dvije biatlonke Jana Romanova i Olga Viluhina, koje su bile dijelom štafete koja je osvojila srebrno odličje u utrci na 4×6 kilometara, dok je Viluhina bila srebrna i u pojedinačnoj utrci na 7.5km.

Ovime je broj ruskih sportaša koji su ovoga mjeseca kažnjeni doživotnom zabranom nastupa na Igrama zbog korištenja dopinga porastao na čak 19.

MOO je odlučio ponovno testirati uzorke ruskih sportaša iz Sočija nakon što je bivši prvi čovjek sada diskreditiranog antidopinškog laboratorija u Moskvi Grigorij Rodčenkov otkrio kakvim su se metodama služili djelatnici tog laboratorija kako bi zataškali korištenje dopinga od strane domaćih natjecatelja.

Iz MOO-a su objavili kako će Izvršni odbor na svojoj sjednici tijekom sljedećeg mjeseca odlučiti o tome hoće li ruskim sportašima biti dopušteno sudjelovanje na sljedećim ZOI u Pjongčangu (9-25. veljače 2018.) ili ne.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.