Nova pravila za ždrijeb skupina SP; Hrvatskoj prijeti strašna skupina!

Nova pravila za ždrijeb skupina SP; Hrvatskoj prijeti strašna skupina!

Krovna nogometna federacija FIFA je odustala od dosadašnjeg određivanja jakosnih skupina prema kontinentalnim federacijama iz kojih reprezentacije dolaze i promijenila način određivanja.

foto: http://www.fifa.com/worldcup

Prvim danom prosinca u Moskvi će se održati ždrijeb skupina za Svjetsko prvenstvo, prvi put s novim pravilima.

Krovna nogometna federacija FIFA je odustala od dosadašnjeg određivanja jakosnih skupina prema kontinentalnim federacijama iz kojih reprezentacije dolaze i promijenila način određivanja. Za Svjetsko prvenstvo u Rusiji jakosne skupine određivat će se prema FIFA-inoj ljestvici objavljenoj 16. listopada.

U prvoj jakosnoj skupini će biti domaćin Rusija i sedam najboljih reprezentacija svijeta, a ostaje staro pravilo da u istoj skupini ne mogu biti reprezentacije iz iste kontinentalne federacije (izuzetak je UEFA koja može dati dvije reprezentacije u jednoj skupini).

Uz domaćina Rusiju u prvom potu su Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska i Francuska.

Hrvatska, ako obrani 4:1 pobjedu s Maksimira u nedjelju na stadionu Georgios Karaiskakis, bit će u trećem potu, osim ako u dokvalifikacijama ispadne Peru, Švicarska ili Italija. Švicarska je blizu prolaska nakon što je u gostima 1:0 pobijedila Sjevernu Irsku, Italija je istim rezultatom izgubila u Švedskoj, a Peru je odigrao 0:0 kod Novog Zelanda.

Mogući suparnici Hrvatske, ako ostane u trećem potu, uz Peru, Italiju i Švicarsku su Španjolska, Engleska, Kolumbija, Meksiko i Urugvaj.

Vatreni u tom slučaju ne bi mogli igrati protiv Danske/Irske, Islanda, Senegala, Kostarike, Egipta, Irana i Tunisa.

Četvrti pot predvodi Srbija, a tu su još Nigerija, Japan, Panama, Južna Koreja, Saudijska Arabija, Maroko i Australija/Honduras.

Iz ovoga proizlazi da bi najteža skupina za Hrvatsku mogla biti ona s Brazilom, Španjolskom i Nigerijom ili ona s Brazilom, Meksikom i Srbijom.

Naravno, teško je izabrati laganu skupinu, ako Hrvatska ostane u trećem potu. Međutim, iz prvog pota je najpoželjniji suparnik Poljska, iz drugog Peru, a iz četvrtog debitant Panama ili Saudijska Arabija.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.