Novi preokret: FIBA ne priznaje ABA ligu, Hrvatska će biti izbačena sa SP-a?

Novi preokret: FIBA ne priznaje ABA ligu, Hrvatska će biti izbačena sa SP-a?

FIBA i dalje ne priznaje ABA ligu, zbog čega bi Hrvatska - ali i Srbija - mogle biti izbačene sa Svjetskog prvenstva!

Foto: commons.wikimedia.org

Internetski portal Eurohoops.net, pozivajući se na anonimni izvor, objavio je pomalo šokantnu vijest kako bi Hrvatska i Srbija mogle biti izbačene sa Svjetskog prvenstva jer FIBA još uvijek nije zadovoljna reorganizacijom ABA lige.

Problem regionalnog natjecanja traje već dosta dugo, a nedavno su se u Zagrebu sastali predstavnici ABA lige, nacionalnih saveza i klubova te, kako bi riješili situaciju, vlasništvo nad ligom i formalno prebacili na saveze i klubove.

Međunarodna košarkaška organizacija ipak neće popustiti u svojiim stavovima i prijetnjama, a vrlo je vjerojatno kako je u svemu sporna uloga tvrtke Sidro, koja je i dalje nadležna za vođenje natjecanja.

Eurohoops navodi kako FIBA neće odustati od namjere da potpuno preuzme kontrolu nad klupskim natjecanjima u Europi, a posljedica toga – kako se uostalom i najavljivalo – bit će rigorozne sankcije prema reprezentacijama država koje nastave sudjelovati u ABA ligi.

Navodi se, također, kako postoji nekoliko mogućnosti Fibinih sankcija: uskraćivanje nastupa na svim natjecanjima pod ingerencijom Međunarodne košarkaške federacije, oduzimanje domaćinstava natjecanja pod okriljem Fibe (što bi moglo značiti i kako će u najgorem scenariju Hrvatskoj biti oduzeto domaćinstvo skupine rujanskog Eurobasketa) te naposljetku i izbacivanje reprezentacija s velikih natjecanja.

Ako se ovakve tvrdnje zaista pokažu istinite, vrlo bi se lako moglo dogoditi da mladi hrvatski košarkaši – selekcija do 19 godina starosti – ostanu bez nastupa na predstojećem Svjetskom juniorskom prvenstvu koje za tjedan dana starta na Kreti.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.