Novi trener Hajduka: “Tražimo po jednog braniča, veznjaka i napadača”

Novi trener Hajduka: “Tražimo po jednog braniča, veznjaka i napadača”

"Jedino što prolazi je kvaliteta. Niti jedan trener neće staviti nekoga drugoga ako nije kvalitetan. Zaboravite priče, ovaj igra radi ovoga ili onoga... Jedino mjerilo je kvaliteta"

Foto: www.hajduk.hr

Damir Burić neće imati puno vremena za prilagodbu Hajduku. Momčad nema širok kadar i nužne su neke promijene u momčadi. Ipak, Burić je svjestan količine posla i već se radi na planu za novu sezonu. Odgovarao je na ključna pitanja portalu Goal.com.

Prvi dani  protiču mi uglavnom u razgovorima, analizi stanja, dogovorima za promjenama u organizaciji. Ima dosta posla, svaki dan nekoliko sastanaka odradim. Čemu sastanci? Ti sastanci vode tome da organizacija za vrijeme treninga bude na visokom nivou. 

Split mi je proteklih godina bio mjesto za odmor, tada me nitko nije poznavao. Sada je drukčije, malo sam vremena proveo u gradu, više sam u klubu, a to je uostalom i bila moja velika želja”

Rekao je kako nema puno vremena za pričati na telefon, ali čestitke dolaze sa svih strana.

Što se tiče igračkog kadra, transferi će biti izlazni i ulazni.

“Hajduk ima veliki broj igrača, svi imaju menadžere, svi imaju planove. Jasno je da su neki igrači željni promjene, klub je u tom pogledu fleksibilan. Ali isto tako klub ne može odustati od svakog igrača. Hajduk je imao kostur prije, ima ga i sada. Ako netko izrazi želju za odlaskom naći ćemo se na nivou da i klub i igrač budu zadovoljni”.

Iako su neki igrači dugo spremni za prodaju (Maloča) ne želi pričati pojedinačno o igračima.

Ne bih o imenima…Ne želim pojedinačno o igračima, 8. lipnja je prvi dan, tada ću svima reći plan i način rada. Jasno mi je da svaki igrač ima težnju da završi u velikom klubu, s financijske i sportske strane. Svi igrači će imati priliku, sa svakim ću popričati, ali i imati zahtjeve za njega. Veselim se radu, jedva čekam ponedjeljak da krenemo sa planom koji smo napravili. Drago mi je da je zaživio i Hajduk B, to je jedan jako kvalitetan oslonac za mlade igrače. S Osibovom ću imati dobru komunikaciju i izmjenu mišljenja i igrača”

Pojačanja će tražiti na tri pozicije u momčadi.

Zna se što je kostur momčadi, koja su vitalna mjesta. Jedan obrambeni igrač, vezni igrač i napadač. Ako uspijemo dovesti  tu osovinu od tri igrača koji će nam donijeti kvalitetu napravit ćemo dobar posao”.

Burić naglašava da s lijevim bekom ima problema cijela Europa, čak i njemački izbornik Low ima problema s tom pozicijom. Naglašava da će analizirati i Hajduk B, što se tiče te pozicije.

Vučević je daleko otišao u pregovorima i svaki igrač kao što je Bartulović za mene je dobrodošao.

Za Gorana Jozinovića kaže da je dite Hajduka, dao je puno za klub i svi imaju riječi hvale. Svjestan je da ga čeka težak zadatak, ali ima velik motiv za rad, a nikad nije bježao od posla.

Neki će reći da mu je to prvi samostalni posao…

To je stjecajem okolnosti tako. Lojalni ste treneru, ne možete kada trener otiđe reći da biste ostali. To je neprofesionalno, svi idu. Moram reći da sam imao dobru komunikaciju s trenerima, radio analize protivnika, na taktici, treningu, individualni rad“.

Predsjednik Brbić je s njim bio u kontaktu pola godine, a mnogi ga podsjećaju da je došao u hrvatski nogomet, koji nije baš previše “čist”.

Ja sam spreman na to, moj stav se neće mijenjati, nastojat ću da se i stav momčadi ne mijenja bez obzira na situacije. Aludiram na to da će biti disciplina, da se neće dogoditi da igrač uvrijedi novinara. Prošao sam dosta toga, momci su mladi impulzivni, mladi, ja sam taj koji mora s njima pričati. Emocije, agresiju želim kanalizirati na teren. Da igrač to pokaže u duelu, ili trkom”.

U vrlo dobrim odnosima je s Joachimom Lowom.

Znamo se jako dobro, on je iz Freiburga. Zna li da sam došao u Hajduk? Nisam mu uspio reći, siguran sam da ćemo se negdje vidjeti. Jako je dobar trener, a njegov govor na proslavi Uefe govori o njemu kao čovjeku i treneru. Svih se sjetio, nije zaboravio ni čistačicu”. 

Što se tiče trenerskih uzora, najviše se ugleda na Ottmara Hitzfelda, Jurgena Kloppa i Pepa Guardiolu.

Kao ciljeve s kojima će početi pripreme su podizanje individualne kvalitete igrača, ali da će mnoge stvari znati kada počne raditi s momčadi: “Bio bi lud da tražim sustav koji igrač ne može ispuniti.”

Sjetio se jednog primjera iz Njemačke…

“”Riječ je bila o reprezentativcu kojem sam objašnjavao kako da pokrije unutarnju liniju. Stigla je utakmica, a on je pogriješio i primili smo pogodak. Na meni je da igračima objasnim, približim situacije, na terenu, učenju na modelu, a onda je na igraču da to provede u djelo.” 

Kaže da ne voli gubiti, a kada izgubi onda nije lijepo, nikome.

Sa sobom će dovesti posebne stručnjake za koje je tražio kamere i svoj osobni ured.

Moram biti svjestan gdje sam došao, ne mogu biti neobjektivan i tražiti nešto. Moji zahtjevi moraju biti primjereni klubu. Pomoćnici? U našem bazenu ima jako dobrih trenera, jednostavno treba dublje ući u razgovore. Jako sam zadovoljan s ljudima koje sam ovdje zatekao, uvjeren sam da ćemo biti kao jedan. No, strpite se još nekoliko dana pa ću vam reći njihova imena”.

O Zoranu Mamiću zna jedino da je osvojio kup i prvenstvo, što ga čini uspješnim. Fokusiran je samo na svoju momčad, a sve ostalo odnosi snagu.

O svojim prethodnicima ne želi puno pričati, zahvalio im se i usporedbe su nepotrebne, Burić ima svoj cilj koji vodi naprijed.

2. srpnja počinju kvalifikacije za Europsku ligu.

Ne bih o Europi pričao još. Moram analizirati momčad, a do prve utakmice napraviti sve da na terenu djelujemo kao momčad. Kada izvučemo protivnika (ždrijeb je 22.6.) onda ćemo moći više reći”.

Jako dobro poznaje njemački nogomet te koliko je on duboko analiziran. Burić kaže da ih je do titule u Brazilu dovela savršena organizacija kampa, hotela, igrališta, uvjeti za rad. Sve je bilo bitno.

Neće uzimati njemačke igrače jer mora misliti na domaće mlade dečke.

Sustiglo ga je i pitanje dvojice najvećih talenata, Balića i Vlašića.

Ne bih Hajduk gledao kroz dva mlada igrača, ima dosta mladih, kvalitetnih, treba raditi s njima, podignuti ih, da se priča o mladoj momčadi koja ima više perspektivnih igrača. Želim poraditi na zajedništvu, jednog dobrog pojedinca izbaci kolektiv. Jedino što prolazi je kvaliteta. Niti jedan trener neće staviti nekoga drugoga ako nije kvalitetan. Zaboravite priče, ovaj igra radi ovoga ili onoga… Jedino mjerilo je kvaliteta”.

Vrijeme između dva treninga provodit će na Poljudu. Igrači neće ići kućama jer smatra da to nije dobro za njegovo tijelo, te da je u toj situaciji da igrač gleda na sebe.

Tek je iz petog pokušaja došao na Poljud.

Malo nesretnih okolnosti je bilo u svemu tome. Prvi put kada sam trebao doći rekli su mi da se Split treba spasiti ispadanja. U ono vrijeme, osamdesetih ne znam ni jednog igrača Splita koji nije htio u Hajduka.  Drugi put sam trebao doći kada je na klupi bio pokojni Tomislav Ivić, no nije se realiziralo. Treći put me htio Jerković, no Nijemci su bili brži. Četvrti me put pak htio Katalinić u Ligi prvaka, no tada me Finke nije puštao iz Freiburga”.

Damir Burić kaže da se u slobodno vrijeme odmara s obitelji, vozi bicikl i trči. U Freiburgu je bio okružen šumama i prirodom. Interesiraju ga biografije sportaša i velikih ljudi, te filmovi o istinitim događajima.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.