O.I. Rio 2016: CRO JEDRA I DALJE NA BROJU JEDAN U DVIJE DISCIPLINE

O.I. Rio 2016: CRO JEDRA I DALJE NA BROJU JEDAN U DVIJE DISCIPLINE

"Bio je težak dan, uvjeti na kojima sam najgori, loše sam to danas odradio, ali nakon četiri dana i dalje sam prvi", komentirao je Tonči Stipanović

The Rio 2016 Olympic Sailing Competition

Pet je dana jedrenja iza nas, Tonči Stipanović prvi je u Laseru, tri plova do kraja. Šime Fantela i Igor Marenić vode u 470. Regata je završila za daskaša Luku Mratovića koji je zauzeo je 24. mjesto.

Iznimno je napeto u Laseru. Disciplina u kojoj će očito sve biti otvoreno do zadnjeg trenutka. Iako nije imao baš dobar dan Tonči Stipanović zadržao je prvo mjesto, ali prednost koju ima je minimalna. Samo tri boda više ima Brazilac Robert Scheidt na drugom mjestu, odnosno pet Australac Tom Burton na trećem.

Podatak da Scheidt ima pet olimpijskih medalja, da je Burton osvojio zlato u Laseru u Londonu 2012. dovoljno govori o konkurenciji s kojom se Tonči bori. Dobra je vijest da je vodeća trojka malo odmakla ostatku flote. Danas se jedre dva plova, love se pozicije za finale u kojem će 15. kolovoza jedriti deset najboljih.

Očekivalo se da će jučerašnji dan dati malo jasniju sliku, međutim samo je postalo još napetije.  Evo kako je to komentirao naš Tonči Stipanović nakon jučerašnjeg nastupa:

“Bio je težak dan, uvjeti na kojima sam najgori, loše sam to danas odradio, ali nakon četiri dana i dalje sam prvi, imam jedan loš plov kao i svi ostali, tako da će sutra biti težak i zanimljiv dan. Nas trojica na vrhu smo malo ispred ostatka flote, što je dobro. Bit će neizvjesno do samog kraja. Sutra se trebam držati konkurencije i pokušati ulaziti ispred njih.”

Od ostalih naših jedriličara nažalost, Tina Mihelić u prvom plovu dobila je penal, kako joj je to bio drugi morala se prema pravilima povući iz tog jedrenja, tako da je dobila maksimalan broj negativnih bodova. U drugom je bila odlična peta, ali kako ima i diskvalifikaciju iz prvog plova regate sve to skupa bacilo ju je na 12. mjesto ukupnog poretka. U današnja dva plova može se izboriti za finale, deset bodova je dijeli od desetog mjesta, međutim san o nekom višem rezultatu sad je već teže dostižan.

“Šteta. Cijeli plov sam se pazila penala, ali došla je situacija kad sam izbjegavala sudar i tu je sudac procijenio da sam ubrzavala brod i sasvim bezveze sam dobila taj penal i morala odustati. Drugi plov je bilo dobro. Šteta, bila je prilika da napadnem vodeće, dosta njih je zeznulo danas, ali eto, na kraju sam ja još više zeznula “, rekla je razočarano naša Tina Mihelić.  Vodi Dankinja Anne Marie Rindom.

Dvojci su jako dugo čekali, najprije na kopnu, potom na moru, startali su tek oko 16 sati i 30 minuta, odradili jedno jedrenje. Šime Fantela i Igor Marenić opet su bili izvrsni, treći su prošli ciljem. U ovako zahtijevnim uvjetima za jedrenje u pet plovova kao najslabiji plasman ostvariti četvrto mjesto je jednostavno fascinantno. “Daleko smo od gotovog, ali super ide. Zasad nemamo nijedan loš ulaz, dapače svi su nam vrhunski tako da smo jako zadovoljni razvojem situacije. Jedrimo dobro, snalazimo se u uvjetima koji su zahtjevni. Previše je bodova u igri da bi se o ičemu pričalo”, otkriva Marenić. Drugi su Australci Matthew Belcher i Will Ryan, s dva boda zaostatka.

Startali su i 49eri, Pavle Kostov i Petar Cupać i nakon dva plova su 15. “Ne baš najbolje, ali nismo ni zadovoljni ni nezadovoljni, uvjeti su stvarno bili katastrofa. U prvom plovu smo bili oko drugog – trećeg mjesta, izgubili smo puno jer je vjetar dolazio sa svih strana. U drugom plovu smo se vozili po sredini flote i kad smo se odlučili za jednu stranu to nije bila prava strana, opet smo izgubili dosta mjesta. Imamo 12 plovova, tek smo dva napravili, mislim da su i rezultati drugih dosta šaroliki”,  komentirao je Kostov

Olimpijska regata završila je za daskaša Luku Mratovića, zauzeo je 24. mjesto, a uoči finala zlato je već osigurao Nizozemac Dorian van Rijsselberge.

Danas se na more vraćaju finaši. Podsjećamo Ivan Kljaković Gašpić je sedmi nakon šest jedrenja.

Raspored današnjeg natjecanja na Olimpijskim igrama Rio 2016 pogledajte ovdje

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.