O.I. Rio 2016: Hrvatska Kraljica visina – “Ovo je moja medalja za hrabrost, moja najbolnija medalja!”

O.I. Rio 2016: Hrvatska Kraljica visina – “Ovo je moja medalja za hrabrost, moja najbolnija medalja!”

"Ovo će uvijek biti moja posebna medalja, borila sam se kao ranjena srna u šumi, koja bježi od lovca i, eto, lovac je nije ulovio i osvojila je broncu."

Blanka Vašić

‘Hrvatska kraljica visina’, naša najbolja visašica Blanka Vlašić osvojila je brončano odličje u skoku u vis na olimpijskim igrama u Rio de Janeiru s preskočenih 197 cm.

Narušenog zdravstvenog zdravlja, pod injekcijama protiv bolova, vidno šepajući i gotovo na rubu snaga, Blanka svejedno skače do medalje brončanog sjaja. Načinila je time pravi podvig  nakon što je u Pekingu 2008. bila srebrna.

U finalu je nastupilo čak 17 atletičarki koje su preskočile normu. Sve su bile uspješne i na početnih 188 cm, no šest ih je rušilo u prvom pokušaju među kojima je bila i naša Blanka. Međutim, na 193 cm je otpalo pet djevojaka.

Blanka je postala tek sedma atletičarka koja je od 1928., kada se ženski vis našao na programu Igara, osvojila dvije medalje. Do sada su to uspjele samo Iolanda Balas (dva zlata), Ulrike Meyfarth (dva zlata), Sara Simeoni (zlato i srebro), Stefka Kostadinova (zlato i srebro), Hestrie Cloete (dva srebra) i Ana Čičerova (zlato i bronca).

 Blanka je jedina visašica u povijesti koja je na nekim OI preskočila 205, a nije osvojila zlato. U Londonu nije bila zbog ozljede.

Naša ‘kraljica visina’ je uvijek bila posebna pa je tako i ovaj puta bila u središtu pozornosti svih u mix-zoni, a do hrvatskih novinara je došla skokom preko ograde koja dijeli novinare od sportaša.

“Ovo će uvijek biti moja posebna medalja, borila sam se kao ranjena srna u šumi, koja bježi od lovca i, eto, lovac je nije ulovio i osvojila je broncu. Naravno da uvijek očekuješ najbolje, dođeš na stadion i nadaš se da ćeš skočiti 2.05, ali u realnosti to nije tako. Ja 20 godina imam svoj zalet, a sada smo zbog operacije iskušavali taj drugi, s kojim nisam baš srasla. Desna noga me je jako boljela. Već sam na samom početku vidjela da ću se mučiti i boriti za svaki skok. Primila sam blokadu, no ja tu nogu ipak nisam potpuno osjećala”, rekla je Blanka dodavši kako je i sama sumnjala u sebe.

“Prije dva tjedna me toliko boljelo da sam rekla da neću ići u Rio de Janeiro. Srećom, ipak smo došli u Brazil, na krilima vjere i Boga koji me vodio”, dodala je Blanka, a onda je uzbuđeno rekla.

“Ma jeste li samo vidjeli koliko sam bila blizu dva metra? I mene je to iznenadilo. Zapravo, kad je završilo nisam ni znala da sam osvojila broncu. Ovo je stvarno moja medalja za hrabrost, moja najbolnija medalja. Mislim, sada sam na prekretnici – ili ću na potpunu rehabilitaciju, bez treninga i skokova do sve to ne zacijeli ili ću otići”, rekla je Blanka, dodavši na kraju: “Makar, treneru sam rekla – sada će me morati trenirati do Tokija.”

I tako je zaokužena hrvatska Olimpijska priča u Rio de Janeiru i to sa deset medalja, pet zlata, tri srebra i sada su tu dvije bronce. Svaka čast!

Predviđen povratak Blanke i naših sportaša olimpijaca u Hrvatsku može se pogledati ovdje.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.