O.I. Rio 2016: Hrvatske maratonke i hrvatska gimnastičarka o svom doživljaju olimpijskih igara

O.I. Rio 2016: Hrvatske maratonke i hrvatska gimnastičarka o svom doživljaju olimpijskih igara

MARIJA, MATEJA I ANA ULJEPŠALE OBLAČAN DAN

Marija Vrajić/Facebook

Olimpijske igre idu dalje. U Hrvatskoj kući boravile su maratonke Marija Vrajić i Matea Matošević, koje će u nedjelju na 42.195 metara dug maratonski put ulicama Rija te Ana Đerek, koja nije bila zadovoljna svojom gimnastičkom predstavom na svojim prvim  OI.

Sitna splitska višebojka s nepunih 18 godina najmlađa je članica hrvatske olimpijske delegacije u Riju. Uoči odlaska za Rio i prije nastupa ovako je rekla: “Ja sam još ‘olimpijska beba’, ali nadam se da će mi Rio biti početak. Tek ću za Tokio smjeti imati veće ciljeve.”

I došao je dan natjecanja u  Riju u kojem je dala svoj maksimum, ali s obzirom na godine i iskustvo, sasvim solidno odrađeno iako ona sama za svoj nastup kaže pomalo kritično: ” Tijekom natjecanja bilo je svega, no nisam zadovoljna sa svojim nastupom. Od 4 sprave dvije nisu prošle dobro. Zadovoljna sam barem s ovim što sam napravila dobro. Na prvoj sam spravi pogriješila jer se nisam uspjela smiriti, jer sam tek ušla u arenu i onda se dogodila velika greška, a ovo drugo nije čudno. Pad s grede se događa svakome, to nije velika greška. Iskustvo ovdje mi znači puno. Nakon takve izvedbe preskoka sam uspjela sve posložiti u mislima i odraditi ipak natjecanje do kraja, čak jako dobro. To mi puno znači, da znam kad padnem do dna da mogu opet opet ustati i odraditi. Ovako nešto mi se stvarno nikad nije dogodilo, tako da smo trener i ja u početku bili u šoku, jer mi se to dogodilo u natjecanju, a pogreška je u tome što ja ne radim toliko sama, nego mi netko uvijek asistira, jer se zadnjih godinu dana mučim s preskokom. Treninzi mi ne idu dobro, iako su svi moji najbolji rezultati na toj spravi, pa nam i jest sve to čudno. Bila sam druga na svjetskoj ljestvici, baš na preskoku, ulazila u finala, na Europskim igrama i EP, a onda dođem na OI, gdje se trebam pokazati i dobijem nulu! To je stvarno malo smiješno, no svima nam se to događa”, i dobro kaže svima nam se to događa zato samo naprijed, za Tokio smije imati veće ciljeve to je dokazala.

Foto: Ana Đerek

Foto: Ana Đerek

Naša druga hrvatska reprezentativka i maratonka Matea Matošević, inače diplomirana pravnica po struci u 26.godini nastupa prvi put na Olimpijskim igrama. Maraton je počela trčati tek prošle godine kada je u Zagrebu istrčala 2:44:55, a kako je maratonska norma za Rio spuštena sa 2:42 na 2:45, Matea je osigurala nastup. Evo što kaže danas uoči nadolazećeg nastupa u Riju:

“Klima u Riju je malo nestabilna, jedan dan je vruće, danas eto pada kiša. Pratimo prognozu, ali zapravo ne znamo što nas čeka u nedjelju kad će biti start naše utrke. Još ne znamo ni tko će nam biti protivnice, jer se radi startna lista, no konkurencija će sigurno biti velika. Očekujem barem 150 cura na startu. Staza je ravna, dosta brza, trči se 3 kruga od 10 kilometara pa dodatnih 5 do cilja. Sutra idemo razgledati stazu, pa ćemo vidjeti na licu mjesta. Odgovara mi, naravno, ravna staza, mislim da će biti dobro. Čak bi mi i odgovaralo da je koji uspon, ali za rezultat je bolje ovako. Brda, naime, razbijaju tempo trčanja, usporavaju, no za taktičku utrku su brda bolja. Po takvoj stazi priželjkujem najbolji osobni rezultat, bila bih zadovoljna s 2:42 ili čak 2:40, no ovisno o vremenskim uvjetima dogovorit ćemo se sve s trenerom prije utrke, prilagoditi tempo trčanja vremenskim uvjetima.”

Matea Matošević/Foto: www.atletskiklubagram.hr

Matea Matošević/Foto: www.atletskiklubagram.hr

Uz Matošević tu je i naša Marija Vrajić koja je sa 39 godina na leđima jedna od najboljih svjetskih ultramaratonki i najstarija članica naše olimpijske delegacije. Aktualna je svjetska prvakinja ekipno i brončana pojedinačno na 100 km. U ožujku je u Trevisu trčala osobni rekord u maratonu od 2:40:41, a sad će u toj disciplini nastupati i u Riju. U svojoj sportskoj karijeri istrčala je više od 100 maratona i supermaratona. S obzirom na iskustvo, od Marije se može očekivati puno. Evo kako ona na sve gleda i koja su njezina očekivanja od nastupa:

“Inače sam tipičan pozitivac, želim maksimalno dobro istrčati, očekujem da ću biti super zadovoljna. Ne znači da će na kraju tako i biti, ali meni je u podsvijesti da ću trčati dobro. Strah me je previsoke vlage, prevrućeg vremena i to je jedino otežavajuća okolnost. Nadam se promjeni vremena, da počne padati kiša, jer se očekuje i 30 stupnjeva toga dana. To je nama maratoncima izuzetno teško, jer startamo u 9:30, tada bi trebalo biti skoro 20 stupnjeva, do 12 sati narasti na 27, tako da će biti gadno, puno ćemo se znojiti. Više volim ravne staze, nikad nisam bila brdski trkač, ali tek sutra  ću točno znati kakva je staza, moram ju vidjeti uživo. Dogovarala sam se s Matejom da ćemo ju pretrčati, da ćemo proći 1 krug, da ju osjetimo. OI nose sve osjećaje, svi će startati brzo, nitko ne želi biti zadnji, a tek na 30. kilometru zapravo počinje prava trka. Tada se ubrzava ili usporava, tako da treba biti strpljiv, pametan, ali teško je to biti na startu. Maraton je za mene tako individualan, da nekakve zajedničke taktike nema, teško mi se oslanjati na bilo koga. Možemo trenirati zajedno, ali za maraton je bolje da svatko sluša svoj vlastiti osjećaj. Naime, samo malo prebrzi prolaz na 10 km može poslije koštati itekako.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.