Olimpijske igre, Rio de Janeiro – Brazil, 08.-18.08.2016.

O.I. Rio 2016: Jedriličari danas ‘hrabro pa na glavu’

O.I. Rio 2016: Jedriličari danas ‘hrabro pa na glavu’

The Rio 2016 Olympic Sailing Competition

Hrvatska jedriličarska reprezentacija i dalje ima dva prva mjesta na Olimpijskim igrama.  Šime Fantela i Igor Marenić i nakon četiri jedrenja su prvi u dvojcu. Ivan Kljaković Gašpić sedmi je nakon šest jedrenja, Luka Mratović 23. nakon devet. Laseraši su imali  odmora, danas startaju Pavle Kostov i Petar Cupać u 49eru.

Snaga koju Šime Fantela i Igor Marenić zasad pokazuju u floti dvojaca iznimno je uvjerljiva. No, uvijek se treba podsjetiti da je regata tek počela, da su samo četiri plova odjedrena i da prave napetosti tek slijede. Činjenica s kojom sigurno možemo biti zadovoljni je da Šime i Igor jedre sjajno.

Dva plova jučer, u prvom plovu su bili četvrti, drugi su pobijedili s prednošću od više od minute.U jedrenju je to ogromna prednost. Bodovno im ne znači ništa, međutim psihološki toliko nadmašiti protivnika, i to ne bilo koga, nego primjerice Australce Matthewa Belchera i Willa Ryana, svjetske prvake pet godina zaredom je kao da ste u nogometu nekoga pobijedili s 5:0, ili u košarci s 30 razlike.

Tako su Fantela i Marenić izgledali jučer na moru. Razlike u bodovima su minimalne u vrhu. Australci na drugom mjestu imaju tri negativna boda više, a trećeplasirani Grci Mantis i Kagialis pet.
“Jedrili smo na vanjskom polju, imali smo prave oceanske uvjete, val do tri metra i vjetar 20ak čvorova. Odlično smo odvozili, brzina je bila ključ i konzervativnije jedrenje. Nismo puno riskirali jer smo znali da smo brzi, solidan start, pratili smo flotu i stalno bili naprijed. Stvarno se dobro osjećamo, još jedan dobar dan je u banci, idemo dalje, sutra je novi dan, još je puno plovova pred nama, jednostavno hladne glave i dalje i to je to”, najavio je Fantela daljnju strategiju nastupa.

Šime Fantela i Igor Marenić/www.hjs.hr

Šime Fantela i Igor Marenić

Finaši su  jedrili u fizički vrlo zahtjevnim uvjetima, Ivan Kljaković Gašpić bio je osmi i sedmi, ukupno se nalazi na sedmom mjestu. Prvobitno je bio osmi, no nakon prosvjeda u kojem je dokazao da je Amerikanac Caleb Paine prekršio pravilo hrvatski je kormilar napredovao jedno mjesto.

” Bilo je muški, dva plova, stvarno je melo, čak smo niz vjetar jedrili tako da moraš svjesno usporavati brod, jer ako previše ubrzaš imaš velike šanse se prevrnuti, toliko brod postane nestabilan, tako da je stvarno bilo borbeno. Šteta jučerašnjeg dana, nakupilo se nepotrebnih bodova. Puno nas je na okupu, sve je moguće, treba ostati hladan, odraditi svoje i nadati se najboljem” ,  zaključio je hrvatski reprezentativac.
Vodi Britanac Giles Scott. Finn danas ima dan odmora.

Ivan Kljaković Gašpić

Ivan Kljaković Gašpić

Daskaši su odradili devet jedrenja, Luka Mratović nalazi se na 23. mjestu.

Luka Mratović/http://crosailingteam.hjs.hr

Luka Mratović

Nakon podužeg čekanja da svi krenu konačno će na regatno polje isploviti i 49eri. Pavlu Kostovu ovo su treće OI, a Petru Cupaću četvrte.
“Nadamo se najboljem rezultatu dosad, dobro smo se spremili, iako nam je ovo prvi dolazak u Rio, no iskoristili smo ovih desetak dana prije starta da se pripremimo što bolje. Brzinu smo dobro namjestili. 20 stvarno najboljih posada na svijetu je tu. Mi smo tu u gornjoj polovici, bili bi jako sretni s rezultatom u prvih pet, ali nećemo ništa prognozirati. 49er je jako nepredvidljiv i uvjeti koje smo tu zatekli su takvi da svatko od 20 posada može doći do medalje. Hrabro pa na glavu! “, nasmijao se Kostov.

Pavle Kostov i Petar Cupać

Pavle Kostov i Petar Cupać

Prvi startevi kao i svih ovih dana predviđeni su po hrvatskom vremenu u 18 sati.

Tonći Stipanović i Tina Mihelić nastupit će u sedmom i osmom plovu u Laseru, odnosno Laser Radialu, Luka Mratović u 10., 11. i 12. plovu na dasci, Šime Fantela i Igor Marenić u petom i šestom plovu u klasi 470, a Petar Cupać i Pavle Kostov u prva tri plova u 49-eru.

Tina Mihelić foto: HJS

Tina Mihelić 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.