Olimpijske igre, Rio de Janeiro – Brazil, 08.-18.08.201

O.I. Rio 2016: Olimpijske regate počinju, naši jedriličari u iščekivanju nastupa

O.I. Rio 2016: Olimpijske regate počinju, naši jedriličari u iščekivanju nastupa

Foto: HJS/ Na slici: Luka Mratović

Danas je prvi dan olimpijske regate 2016. Na more isplovljavaju Tonči Stipanović i Tina Mihelić te Luka Mratović. Ostali naši jedriličari odrađuju premjeravanja. Jučer je jak vjetar stvorio poteškoće u olimpijskoj marini, odnio je dio krova na press centru, koji je stoga evakuiran i zasad zatvoren, no dobre su vijesti da je voda na regatnim poljima prema izvješću zdravstvene komisije Svjetskog jedriličarskog saveza podobna čak i za plivanje.

Nastup naših jedriličara na Olimpijskim igrama u Riju počinje od 13 sati po lokalnom vremenu kada startaju prvi plovovi na regatnim poljima u zaljevu Guanabara. Stanje  u hrvatskoj reprezentaciji je nepromijenjeno,  svi se dobro osjećaju, koncentrirani su maksimalno na natjecanje.

Olimpijsku regatu otvaraju daskaši i laseraši, četiri discipline, te klase imaju i žensku i mušku flotu. Pratimo nastup troje hrvatskih jedriličara Tonči Stipanović u samcu Laseru, Tina Mihelić u samcu Laser Radialu te Luka Mratović na dasci RS:X.

Tonči Stipanović prije četiri godine ostao je na korak do medalje. Bronca mu je izmakla u zadnjih 100-tinjak metara finalnog plova za odličja. Tada je rekao da u Rio ne ide samo po medalju, da ide po zlato. Evo što je rekao uoči nastupa na ovim Olimpijskim igrama:“Nisam došao ovdje da bi bio turist, da bi razgledao grad ni zabavljao se, došao sam ovdje napraviti rezultat. Spreman sam, vjerujem da mogu dobro odjedriti, osjećam se odlično!”

Tonči Stipanović foto: HJS

Tonči Stipanović foto: HJS

Na zadnjem svjetskom prvenstvu u svibnju bio je sedmi. Velika priča klase Laser je svakako Brazilac Robert Scheidt, koji u svojoj 43. godini jedri za šesto olimpijsko odličje. Ako mu to pođe za rukom bit će prvi jedriličar sa šest olimpijskih medalja i najbolji brazilski sportaš svih vremena. Tri olimpijska odličja osvojio je u Laseru, potom dva u klasi Zvijezda, koja je ispala iz olimpijskog programa nakon 2012.

Nakon 17. mjesta u Londonu svjetska prvakinja Laser Radiala iz 2013. godine, naša Tina Mihelić ovoga puta ima veća očekivanja i spremna je napraviti puno više nego u Londonu:
“Puno bolje sam se spremila ovoga puta, osjećam se puno spremnija. Sve su cure u floti, naravno spremne, ali na treninzima vidim da im pariram bez problema. Sve se dobro poznamo, jedrimo jedna protiv druge od malih nogu, srećemo se na regatnim poljima od kadetskog, preko juniorskog do seniorskog staža, nema tu nekih iznenađenja. Dolaze sad polako već mlađe cure, ja krajem godine punim 28 i u naponu sam snage. Želim napraviti puno više nego u Londonu.”

Tina Mihelić foto: HJS

Tina Mihelić foto: HJS

Daskaš Luka Mratović treći je put na Olimpijskim igrama u disciplini koja je u Hrvatskoj apsolutno na marginama zbivanja. Prvi cilj je bolji rezultat od onog prije četiri godine, kada je bilo vrlo solidan 21.

Raspored natjecanja na Olimpijskim igrama i raspored nastupa naših jedriličara može se pogledati ovdje

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.