O.I. Rio 2016: Predstavljamo Vam Hrvatsku jedriličarsku reprezentaciju

O.I. Rio 2016: Predstavljamo Vam Hrvatsku jedriličarsku reprezentaciju

Tonči Stipanović i Tina Mihelić

Počela su premjeravanja na olimpijskoj regati u Rio de Janeiru. Do prvog dana natjecanja još su dva dana. Prvi startaju laseraši Tonči Stipanović i Tina Mihelić te daskaš Luka Mratović. Cijela hrvatska jedriličarska olimpijska misija je stigla u Rio i smireno se pripremaju za početak natjecanja, u laganom kaosu koji vlada u Marini da Gloria, sjedištu olimpijske regate.

Infrastruktura olimpijske marine je gotova, međutim u organizacijskom smislu puno toga nedostaje, a najčešći odgovor koji se od zaista maksimalno susretljivih i simpatičnih domaćina dobije je: “Ne znam!” I ne uzbuđuju se baš previše. Dojam je zapravo kao da ni ne znaju kako bi trebala olimpijska regata izgledati. Prema organizaciji igara, Rio de Janeiro je daleko ispod Londona 2012.  i  Qingdao 2008.

More na regatnim poljima u zaljevu Guanabara je prljavo, ali nije nepodnošljivo, najvažnije je da nema otpada, koji za samo natjecanje može biti veliki problem, udarac može oštetiti jedrilicu, vrečica zalijepljena na kobilici ili kormilu usporiti brod.  Otpad na putu može značiti loš rezultat. To je ono što sportaši u ovom trenutku stavljaju u prvi plan.

Izbornik Edo Fantela komentirao je uvjete rekavši: “Prljavština srećom ne zaustavlja brod, a moram reći da čak ni ne zaudara. Nema neugodnog mirisa, jedino je vizualno ta smeđa boja, zna biti pjene, ali nije nešto što će odlučivati”

Hrvatski jedriličari smireno se spremaju za regatu. Svi se dobro osjećaju, nema ozljeda ni bolesti i koncentrirani su maksimalno na nastup.
“Mislim da su svi zadovoljni, opušteni, odradili su ono što su mislili odraditi. Izuzetno nam je iskusna ekipa, svi imaju dva i više olimpijskih ciklusa iza sebe. U naponu snage su, u godinama su koje obično osvajači medalja imaju, iskustvo je izuzetno važno, a oni ga imaju. U Pekingu su bili mladi i napravili su čudo, u Londonu mislili smo da smo spremni, međutim u Londonu smo išli na najgori mogući teren, u goste Britancima i pokazalo se da je procjena bila dobra, tamo se radilo izvan regatnog polja. Ovdje smo na neutralnom terenu i zbilja su svi uvjeti stvoreni da se realno može očekivati medalja, s tim da je u jedrenju to zbilja teško prognozirati”, ističe Fantela.

U ponedjeljak 08. kolovoza startaju laseraši Tonči Stipanović i Tina Mihelić te daskaš Luka Mratović.

Kako su se pripremali  i što su predviđali naši jedriličari uoči nastupa na Olimpijskim igrama u Londonu 2012.  prisjetimo se iz priloženih video isječka.

Tada su rekli vidimo se za četiri godine u Riju i eto četiri godine su prošle, danas su u Riju i sutra imaju prvi nastup.

Obzirom da sutra nastupaju prvi Tonči Stipanović, Tina Mihelić i Luka Mratović, u nastavku vam donosimo kratke isječke njihovih nastupa.

Tonči Stipanović Video/You Tube/HJS

Tina Mihelić Video/You Tube/HJS

Luka Mratović Video/You Tube/ HJS

Kompletni raspored nastupa na Olimpijskim igrama U Riju pronađite  ovdje.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.