O.I. Rio 2016: Samardžić bez finala na 200 m leđno, Todorović najavio odlazak

O.I. Rio 2016: Samardžić bez finala na 200 m leđno, Todorović najavio odlazak

Mario Todorović/Foto: Youtube screenshot

Hrvatska je zemlja velike plivačke tradicije, a olimpijske medalje su nam donijeli Đurđica Bjedov koja je davne 1968. osvojila zlato na 100 m prsno te srebro na 200 m prsno i Duje Draganja sa senzacionalnim srebrom na 50 m slobodno u Ateni 2004. Podsjetimo kako su za Rio 2016  norme ispunili Matea Samardžić (na 100 i 200 m leđno) i Mario Todorović.  Naša plivačica je izborila  polufinale utrke na 200 m leđno, a potom ostala bez finala. Hrvatski plivač  Marijo Todorović  nije se uspio plasirati u polufinale na 50 metara slobodno te je  nakon nastup najavio odlazak iz svijeta plivanja.

Osvajačica brončane medalje s ovogodišnjeg Europskog prvenstva Samardžić je u kvalifikacijama ostvarila vrijeme od 2:10.51 minuta, što je za 1.27 sekundi sporije od njezina najboljeg rezultata s kojim je u svibnju u Londonu osvojila broncu, ali je bilo dovoljno za prolazak među 16 najboljih, na kraju je imala 41 stotinku bolje vrijeme od 17. Talijanke Margherite Panziere, prve koja nije izborila polufinale.U polufinalu je Samardžić plivala 2:09.83 minute. Za nastup u finalu Samardžić je trebala plivati sekundu brže, jer su sedmo mjesto podijelile Islanđanka Eyglo Gustafsdottir i Ruskinja Darija Ustinova s po 2:08.84.

Nastup na 200 m leđno bio je treći za Samardžić u Riju, ona je dosada zauzela 17. mjesto na 400 m mješovito i 13. na 100 m leđno. Najbrža u polufinalu bila je Mađarica Katinka Hosszu sa 2:06.03 ispred Kanađanke Hilary Caldwell s 2:07.17 i Amerikanke Madeline DiRado s 2:07.53.

Mario Todorović nije se uspio plasirati u polufinale na 50 metara slobodno, 27-godišnji Korčulanin je u kvalifikacijama plivao 22.65 sekundi što je bilo dovoljno za 40. mjesto. No, da je i plivao na razini osobnog rekorda (22.44) ne bi bio niti blizu ulaska među najboljih 16, posljednje mjesto u polufinalu zauzeo je Rumunj Norbert Trandafir sa 22.10.

Nedugo nakon svoje utrke Mario je na svom Facebook profila objavio vijest o povlačenju iz svijeta plivanja. Evo što je napisao i kako je svoju odluku protumačio:

“Došao je i taj dan. Zadovoljan kako sam odradio utrku (naravno bilo je nekih grešaka) i sretno izašao iz bazena. Dao sam sve od sebe da otplivam najbolje što mogu i da predstavim svoju zemlju. Tužni dio ali opet s veseljem mogu reći da sam u zadnjih 11 godina koliko nastupam za HRV reprezentaciju dao sve od sebe za svaki nastup pod kapicom CRO, a današnji dan je bio zadnji start pod kapicom HRVATSKA. Sretan ali opet tužan jer dolazi kraj mog vrhunskog plivanja koji je bio dio mog života i bez kojeg ni dan nisam mogao provest. Proveo sam lijepe trenutke u plivačkom svijetu, upoznao dosta dobrih ljudi ali i loših. Lošim ljudima koji su čekali da lošem otplivam i da se naslađuju želim sretan daljnji život. Imao bi još dosta toga za napisat ali od sreće,tuge i ostalo neka ostane u mom srcu i glavi.

Za kraj bi se najviše zahvalio mojoj obitelji koji su mi uvijek bili podrška, kad je bilo uspona i padova. Također hvala trenerima bez kojih nebi napravio ono što sam napravio a to su redom: Andro Depolo, Renata Pavić, Jasna Tedeschi, Pero Kuterovac, Sergio Lopez Miro, Miloš Milošević i naravno klub koji je uvijek bio tu Zagrebački Plivački Klub i vjeran sponzor koji je uz mene već 10 godina – CEDEVITA. Hvala svim iskrenim prijateljima koji su bili uz mene kad je bilo dobro i loše. Također hvala svim kolegama iz reprezentacije a posebno HVALA ide Sanji Jovanović također i kolegama iz KLUBA.

Sada okrećem novu stranicu u životu, koja se nadam bit uz bazen ali ne u vodi 🙂 ah a možda i negdi drugdje.

HVALA jos jednom svima koji ste cijelo vrijeme bili uz mene. Čestitam braći Sinković na zlatnoj medalji kao i ostalim HRV sportašima koji su danas pobjedili ili nastupili.”

Mario Todorović, Matea Samardžić  foto: Getty Images/ HPS

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.