O.I. Rio 2016: Samardžić izborila polufinale utrke na 100 metara leđno

O.I. Rio 2016: Samardžić izborila polufinale utrke na 100 metara leđno

Hrvatska plivačica Matea Samardžić plasirala se u polufinale utrke na 100 metara leđno na Olimpijskim igrama u Rio de Janieru.

Matea je u svojoj skupini bila peta s vremenom od 1:00.46 minuta, dovoljno za 13. mjesto i plasman u polufinale, prvo hrvatsko žensko olimpijsko plivačko polufinale još od Atene 2004 i Sanje Jovanović. Mladoj Splićanki je nedostajalo samo četiri stotinke sekunde da obori svoj nacionalni rekord iz zimskoga prvenstva Hrvatske u svom rodnom gradu.

“Očekivala sam plasman među 16, pogotovo nakon dobre utrke na 400 mješovito gdje sam oborila hrvatski rekord. U polufinalu ću ići na rekord pa što bude. Ovo je dobra najava za moju najbolju disciplinu 200 leđno koja je 11. kolovoza”, rekla je 21-godišnja Matea, koja je ove godine na Europskom prvenstvu u Berlinu uzela broncu na 200 leđno, dok je na 100 leđno bila u polufinalu.

Matea je već tri godine u SAD-u, a otišla je nakon srednje škole na nagovor bivšeg plivača Lovre Bilonića. Dvije godine je provela na Saint Peters Universityu u New Jerseyu pod paskom trenera Mohameda Abdelaala, koji je s njom i u Riju.

“Jako sam napredovala jer su uvjeti u Americi besprijekorni. Nakon OI prelazim na sveučilište Southern Metodist u Dallasu”, kazala je Matea.

Najbolja u kvalifikacijama bila je Amerikanka Kathleen Baker s rezultatom 58.84.

Polufinale je noćas u 4.36 sati ujutro po hrvatskom vremenu.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.