O.I. Rio 2016: Sara Kolak u trećoj seriji ‘eksplodirala’ i rekordnim hitcem izborila finale

O.I. Rio 2016: Sara Kolak u trećoj seriji ‘eksplodirala’ i rekordnim hitcem izborila finale

"To je bila moja želja. Ovo je kruna sezone. Stalno sam si u posljednjem hicu ponavljala da ne želim ići doma. I ne idem doma."

Izuzetno uspješan dan za hrvatsku atletiku na Olimpijskim igrama u Riju upotpunila je noćas i Sara Kolak u kvalifikacijama bacanja koplja. Nakon sjajnog nastupa Andree Ivančević na 100 m prepona koja se plasirala u finale utrke te jedne jedine, nenadmašive Sandre Perković koja je potvrdila naslov najbolje svjetske diskašice iz Londona 2012. godine osvojivši tako još jednu  zlatnu medalju u Riju, stižu nevjerojatne vijesti i sa borilišta gdje su se postavljali rekordi u bacanju koplja i borilo za prolaz u finale.

Fantastična Sara Kolak bila je prva u svojoj skupini s novim hrvatskim rekordom 64,30 m koji je bacila u trećoj seriji te prebacila kvalifikacijsku normu koja je iznosila 63,00 m. Ukupno je Sara bila treća u kvalifikacijama, a od nje su bile bolje samo Poljakinja Maria Andrejczyk koja je bacila poljski rekord 67,11 m te Čehinja Barbora Špotakova sa 64,65 m.

Sara je počela dosta rezervirano, u prvoj seriji je bacila 55,68 m, u drugoj 55,86 m da bi u trećoj eksplodirala i bacila rekordni hitac i plasirala se u finale. Ovo je drugi put ove sezone da Sara postavlja svoj najbolji rezultat (i državni rekord) na velikim natjecanjima. Ova 21 godišnjakinja pravo je ‘čudo’ nedavno je u Amsterdamu na Europskom prvenstvu također bacila rekord od 63,50 m i osvojila broncu ostavivši iza sebe svjetsku rekorderku i olimpijsku pobjednicu Špotakovu i akutalnu svjetsku pobjednicu Molitor. Tada je već zaprijetila da nešto veliko priprema za Rio i evo to se upravo događa  na borilištima u Riju, Sara ozbiljno prijeti….

“Ove prve dvije serije treba što prije zaboraviti i fokusirati se na finale. Moram dati sve od sebe, ne tako loše otvoriti, ali dobro završiti. Drugi cilj je ući u prvih osam u finalu”, najavljuje Kolak.

U kvalifikacijskoj skupini B Sarin rezultat uspjele su nadmašiti samo dvije bacačice. Poljakinja Maria Andrejczyk za više od tri metra je popravila nacionalni rekord i pobijedila sa 67.11 metara, a za 35 cm bolja od Kolak bila je još samo svjetska rekorderka i dvostruka olimpijska pobjednica Čehinja Barbora Špotakova. Kvalifikacijsku normu od 63 metra prebacilo je osam od 12 kopljašica koje će se boriti za olimpijska odličja.

Finale bacačica koplja na programu je u noći s četvrtka na petak, u 2.10 sati ujutro po hrvatskom vremenu.

1. Maria Andrejczyk (Polj) 67.11 metara
2. Barbora Špotakova (Češ) 64.65
3. SARA KOLAK (HRV) 64.30
4. Linda Stahl (Njem) 63.95
5. Tacijana Haladovič (Bje) 63.78
6. Sunette Viljoen (JAR) 63.54
7. Lu Huihui (Kina) 63.28
8. Madara Palameika (Lat) 63.03
9. Flor Ruiz (Kol) 62.32
10. Christina Obergfoell (Njem) 62.18
11. Christin Hussong (Njem) 62.17
12. Kathryn Mitchell (Aus) 61.63

S novim rekordom Sara je 10. na ovogodišnjim svjetskim tablicama. Čestitke!

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.