O.I. Rio 2016 : Stipanović ‘piše’ povijesne stranice hrvatskog jedrenja

O.I. Rio 2016 : Stipanović ‘piše’ povijesne stranice hrvatskog jedrenja

The Rio 2016 Olympic Sailing Competition / foto: HJS

Tonči Stipanović donio je Hrvatskoj prvo olimpijsko odličje u jedrenju u povijesti. Uoči finalnog plova za odličja osigurao je najmanje srebro i ima dobre izglede za zlato.Povijesni je bio jučerašnji dan, a čije ćemo važnosti u potpunosti postati svjesni 15. kolovoza, na dan finala.

Nevjerojatan ishod zbivanja na regatnim poljima zaljeva Guanabara šestog dana olimpijske regate. Čak pomalo neočekivan, jer se nije očekivalo da će se medalje razriješiti jučer, barem ne u ovakvom obujmu, no Tonči Stipanović odradio je posao vrhunski, konkurencija je imala dosta greški, bodovi su se zbrojili i tablica nakon deset jedrenja na kraju dana je dala svoje.

Hrvatska i Stipanović imaju sigurno srebro, a čak bi moglo biti i zlato, ako Tonči koncentrirano i staloženo privede priču kraju. Deset bodova prednosti ima hrvatski kormilar ispred Australca Toma Burtona na drugom mjestu te 20 ispred Novozelanđanina Sama Meecha na trećem mjestu. S obzirom na sustav bodovanja u finalu to znači i ako Meech pobijedi finale, a Stipanović bude posljednji ni to mu ne bi bilo dovoljno da u konačnom poretku bude ispred Tončija.

Jedini koji može napasti našeg kormilara u finalu je Tom Burton, ali da bi uzeo zlato mora biti pet mjesta bolje plasiran od Stipanovića u tom plovu za odličja, a to je nešto što baš nije jednostavno izvesti, pogotovo u situaciji kad onaj kojeg napadaš zna da si mu ti jedina prijetnja i da samo tebe mora pratiti po regatnom polju kako bi zadržao prvo mjesto i zlato.

Zaključak:danas se slavi jer  imamo još jednu osiguranu medalju. Nakon veličanstvenog Damira Martina i osvojenog srebrnog odličja u veslanju, zlata braće Sinković  u dvojcu na pariće i zlata Josipa Glasnovića u trapu sada nam se smiješi i zlato u jedrenju, no treba se još malo strpjeti jer sutra će Tonči  pokušati odjedriti do zlata u finalnom plovu.

 Evo kako je svoj nastup komentirao i kakvu taktiku za sutrašnji nastup razrađuje:
“Jasno da sam razmišljao da je medalja tu, vidio sam da Brazilac Scheidt, Britanac Thompson i Nizozemac van Schaardenburg nisu u prvih deset i znao sam da je to stvarno šansa da već danas dođem do medalje. Lakše je sad jedriti, trebam kontrolirati samo jednog protivnika, ne moram misliti na ostale. Nećemo se još zalijetati, sve je naravno moguće, dok ne uđem u cilj neću još početi slaviti, ali mislim da ću se dobro pripremiti da osiguram tu zlatnu medalju. Bit će velika borba za broncu, možda će to nama dvojici olakšati posao i stvarno ćemo se sami naći naprijed, ali ja ću pokušati da Tom i ja startamo zadnji i da uđemo zadnja dva”,  najavio je Tonči.

Sedmo i treće mjesto upisao je Stipanović u jučerašnja dva plova.

Od ostalih naših jedriličara Ivan Kljaković Gašpić u Finnu je sa četvrtim i desetim ulazom stigao do petog mjesta ukupno nakon osam jedrenja za Finn, samo šest bodova ga dijeli od trećeg mjesta, što znači da se apsolutno uključio u borbu za odličja.
“Bilo je jako tijesno, stvarno se u metar odlučivalo. Treba sad ohladiti glavu i zadržati konstantu. Prognoza je laganiji vjetar, nadam se da ću tu dobro odraditi svoj posao i želim vjerovati u najbolje”, rekao je naš drugi reprezentativac.

Finaši danas jedre dva zadnja plova uoči finala. Trenutačno vodi Britanac Giles Scott.

Četiri plova odradili su i 49eri. Pavle Kostov i Petar Cupać su upisali pobjedu u zadnjem plovu dana, što ih je diglo na deseto mjesto poretka. Kažu da je nedostajalo brzine u prva tri plova i da mogu puno bolje.

Olimpijska regata završila je za Tinu Mihelić, zauzela je 13. mjesto. Danas se na more vraćaju Šime Fantela i Igor Marenić, pred dvojcima su tri plova, šesti, sedmi i osmi, ako uspiju odjedriti tri. Podsjećamo, nakon pet jedrenja Šime i Igor su vodeća posada. Startevi su kao i obično predviđeni u 18 sati po hrvatskom vremenu.

Svašta se tu još može očekivati, pratimo ishod i želimo našim reprezentativcima puno uspjeha…

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.