O.I. Rio 2016: Tonči Stipanović danas u borbi za zlato!

O.I. Rio 2016: Tonči Stipanović danas u borbi za zlato!

Povijesni trenutak za hrvatsko jedrenje počinje u 21.30 po hrvatskom vremenu. Tada počinje svečanost dodjele medalja za Laser. I sigurno znamo da će na tom postolju stajati Tonči Stipanović. No, ne znamo točno na kojoj stepenici, hoće li biti zlato ili srebro.

The Rio 2016 Olympic Sailing Competition

CRO jedra mogu uzeti tri medalje na Olimpijskim igrama. Ivan Kljaković Gašpić gradio je svoju poziciju iz dana u dan ove olimpijske regate. Krenuo je s devetim mjestom nakon prvog dana, pa se popeo na sedmo, pa na peto i jučer napravio korak na treće. Taman kad je trebalo izvukao je ono svoje najbolje, iskoristio greške protivnika i izbio u prvi plan. Iako on osobno nije skroz zadovoljan, jer da je drugi jučerašnji plov, deseti u regati, zadnji uoči finala, bio bolji, mogao je Ivan imati već priličnu sigurnu medalju oko vrata. Ovako će biti borba u utorak 16. kolovoza. Britanac Giles Scott ima sigurno zlato. Slovenac Vasilij Žbogar, u svojoj 40. godini i na svojim petim Olimpijskim igrama je nadomak osvajanja treće olimpijske medalje, drugi je s 13 bodova prednosti u odnosu na hrvatskog kormilara na trećem mjestu. To ne bi bilo nedostižno da Ivan nema pratnju za ‘vratom’, kojoj se mora posvetiti kako bi sačuvao mjesto na postolju. Pet bodova zaostatka imaju na četvrtom mjestu Amerikanac Caleb Paine i na petom Šveđanin Max Salminen. Prema bodovnom stanju ni preostalih pet finalista nisu bez šanse za broncu, iako bi im se trebalo dosta toga posložiti. Tako da će finalni plov za odličja za Finn 16. kolovoza biti strašno napet.

Na navedeno se osvrnuo i naš reprezentativac Ivan pomalo nezadovoljan nastupom:
” Prvi plov je bio stvarno maestralan, drugo mjesto, a u drugom plovu s 13. ulazom jednostavno kao da se sve moralo zakomplicirati. Bezveze. Jesam treći, ali slobodno umjetnički rečeno najradije bi se bacio pod vlak, jer mogao sam danas zatvoriti priču i praktički slaviti. Treba sad prespavati, jedan se dan odmoriti, biti spreman i napraviti u utorak ono što znam .”
Finaši danas odmaraju.

Ivan Kljaković Gašpić/Foto: HJS

Ivan Kljaković Gašpić/Foto: HJS

Među dvojcima Šime Fantela i Igor Marenić i dalje su apsolutno dominantni, treće i četvrto mjesto, nastavak fenomenalnog niza. U sedam jedrenja imati najlošiji ulaz četvrto mjesto je fascinantno na svakoj regati, a kamoli na na Olimpijskim igrama. Staloženost s kojom Šime i Igor nastupaju u Riju je nevjerojatna. Ono što je također iznimno bitno je da ih je konkurencija danas malo slabije pratila, tako da je hrvatska posada uspjela stvoriti veću bodovnu razliku i malo se odvojiti od ostatka flote. Na drugom mjestu Australci Matthew Belcher i Will Ryan imaju 11 bodova više, a Grci Panagiotis Mantis i Pavlos Kagialis na trećem već solidnih 18.
“Ne gledamo konkurenciju, gledamo sebe, ima još tri plova, puno je bodova u igri. Nećemo ništa mijenjati, idemo plov po plov, ide dobro, puni smo samopouzdanja i to je to “,  kaže Igor.

Šime Fantela i Igor Marenić/Getty Images

Šime Fantela i Igor Marenić/Getty Images

Tonči se jučer uglavnom odmarao, koncentriran maksimalno na današnji  dan. Pokoji savjet dao mu je i nekadašnji hrvatski olimpijac u istoj klasi iz istog kluba, ovoga puta trener u austrijskoj reprezentaciji, Mate Arapov koji je komentirao
“Oduševljenje je veliko, radilo se dugo godina za ovaj rezultat. Već od doma zovu i spremaju feštu, ali Tonča se drži zasad podalje od svega toga. Treba posao odraditi do kraja i uzeti zlato, slavit će se poslije. Ima lagodnu situaciju u odnosu na Australca Toma Burtona, svoju medalju ne može izgubiti. Ima dovoljnu prednost da zadrži zlato, po meni treba odjedriti na njega, biti skroz blizu i to je jedini način. Trenirao je dvobojsko jedrenje, pokazao je kroz cijelu regatu da jedri vrhunski i da se nema čega bojati.”

Nakon dana odmora na more će ponovno i 49eri. Pavle Kostov i Petar Cupać su nakon šest jedrenja deveti.  “Možemo. Vidjeli smo da možemo, znamo da možemo i dat ćemo sve od sebe da napravimo taj iskorak prema vrhu. Tek smo na polovici regate, prostora ima, treba odjedriti “, odlučan je Cupać.
Vode Novozelanđani Peter Burling i Blair Tuke.

Petar Cupać i Pavle Kostov/Getty Images

Petar Cupać i Pavle Kostov/Getty Images

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.