O.I. Rio 2016: Tonči Stipanović Hrvatskoj donio prvu olimpijsku medalju u jedrenju

O.I. Rio 2016: Tonči Stipanović Hrvatskoj donio prvu olimpijsku medalju u jedrenju

Hrvatski jedriličar Tonči Stipanović nije uspio obraniti prvo mjesto u plovu za odličje i na kraju je osvojio srebrnu medalju u klasi Laser. Naš drugi današnji predstavnik u finalnom plovu, ali klase Finn Ivan Kljaković Gašpić nije uspio obraniti broncu te je na kraju zauzeo peto mjesto.

The Rio 2016 Olympic Sailing Competition / HJS

Stipanović je uoči završnog plova bio u vodstvu sa 10 negativnih bodova prednosti u odnosu na Australca Toma Burtona. Imao je osigurano srebro i jedini cilj u plovu za odličje bilo je pokriti Australca i ne dozvoliti mu da pobjegne. Nažalost, završni plov se odvio na najgori mogući način. Presudila je kazna koju je Stipanović dobio na startu jer je udario Australca pa je krenuo nakon svih. Na koncu je Burton završio kao treći, a Stipanović deveti. Zlato ide u Australiju, a srebro u Split. Treće mjesto osvojio je Novozelanđanin Sam Meech. Hrvatskom jedriličaru iskliznulo je zlato za dva boda u ukupnom poretku.

Hrvatsko jedrenje u Riju zasad ima  prvo mjesto posade u klasi 470. Za Ivana Kljakovića Gašpića “Ponovio se London”, nije uspio do medalje. Nakon nastupa komentirao je nastup rekavši: “Dao sam maksimum snage i onoga što znam, ali se eto ponovio se London otprije četiri godine.” Kljaković Gašpić je osvojio peto mjesto u klasi Finn, nakon što je u utorak u plovu za odličja, u koji je ušao kao treći, bio posljednji, deseti i to ga je koštalo 20 bodova.

“Startao sam vrlo dobro i odlučio sam odabrati desnu stranu regatnog polja na kojoj sam mislio da je bilo više vjetra. Nažalost, Amerikanca je ‘poljubila’ sreća na drugoj, lijevoj strani na kojoj je bio bolji vjetar i uzeo mi je broncu. Cijelu regatu sam odvozio dobro, a na kraju mi je falilo sreće u završnici. Rezultati mojih suparnika su se u zadnjim plovovima tako posložili da mi ništa nije išlo na ruku”

Kljaković Gašpić  je imao veliki zaostatak od 37 bodova za vodećim Britancem Gillesom Scottom, koji je osigurao zlato, dok mu je drugi Slovenac Vasilij Žbogar bježao 13 bodova. S druge strane, prednost našeg jedriličara pred Amerikancem Calebom Paineom i Šveđaninom Maxom Salminenom bila je pet bodova

“Na ove Igre sam stigao sa pripremama navrat-nanos i zapravo sam do prilike za medalju došao isključivo zahvaljujući svom iskustvu. Četiri godine čekamo priliku za odličje i četiri godine smo mukotrpno radili. Zahvaljujem svom malom timu, žao mi je danas bilo i Tončija Stipanovića što nije uzeo zlato, malo sam krajičkom oka gledao Laser prije našeg starta. Imamo prvu medalju, a nadam se da će Fantela i Marenić uzeti drugu. Ja nažalost, nisam uspio. Sad jedino želim otići kući i odmoriti, a onda ću odlučiti o budućnosti, hoću li nastaviti u klasi Finn”, kazao je 32-godišnji Splićanin, koji je i na Olimpijskim igrama u Londonu bio peti.

Ivan Kljaković Gašpić

Ivan Kljaković Gašpić

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.