Obilježen Međunarodni dan nogometa i prijateljstva

Obilježen Međunarodni dan nogometa i prijateljstva

Događaji koji promiču mir, prijateljstvo, jednakost i zdrav stil života, posvećeni Svjetskom danu nogometa i prijateljstva, započeli su danas u Europi, Aziji, Africi, Sjevernoj i Južnoj Americi. Deseci tisuća djece i odraslih sudjeluju u prijateljskim utakmicama, otvorenim treninzima, flash mobovima, maratonima i sportskim događanjima. Sudionike diljem svijeta podržavaju poznati nogometaši, treneri, TV voditelji i umjetnici.

Prvi su put Svjetski dan nogometa i prijateljstva 2014. proglasili mladi ambasadori Međunarodnog dječjeg društvenog programa NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO, koji podržavaju FIFA i UEFA. Tijekom ovog dana svi koji dijele najvažnije vrijednosti, kao što su jednakost, poštovanje prema drugim kulturama i mirno postojanje, vežu plavo-zelenu narukvicu prijateljstva na ruku. Plava vrpca narukvice simbolizira mirno nebo, a zelena vrpca simbolizira nogometno igralište, dostupno svima.

“Zaljubljenik sam u dobre ljude, i to je ono što me primarno privuklo ovom projektu… Biti dobar čovjek, otvoren prema svijetu bez predrasuda te poštivati drugačije od sebe su u današnjem vremenu iznimne vrijednosti, a upravo to su ključne vrijednosti projekta Nogomet za prijateljstvo. Nogomet je u ovoj priči glavna sporedna stvar koja spaja djecu iz 64 zemlje svijeta no fokus nije na rezultatima i nadmetanjima već na fair playu, smijehu i druženju; razvijanju otvorenog duha i umijeća trčanja na ‘životnom terenu’ s ljudima. Klinci će se naći u centru različitih kultura, rasa, običaja, navika, jezika….nema te knjige koja ih može bolje naučiti kako biti tolerantan, imati zdravi sportski duh i biti nekome prijatelj od jednog ovakvog mitinga. Jako sam sretna i čast mi je stajati uz ove mlade, talentirane dečke koji su naša budućnost. Putevi su im otvoreni koliko će im biti otvoreno srce i um! Ovo je zaista jedna fantastična priča!”, izjavila je brand ambasadorica projekta za Hrvatsku, Ivana Mišerić.

GNK Dinamo je dugogodišnji partner ovog hvalevrijednog projekta čime podržava i razvija od najmlađih kategorija Nogometne škole fair play na terenu, poštivanje različitosti, poštivanje suigrača te protivničkih igrača kao i svih sportskih djelatnika. Također, kao i Nogomet za prijateljstvo, GNK Dinamo podržava i razvija stav da se uspjesi primaju s velikim veseljem, a na neuspjehe gleda kao na lekciju za poboljšanja individualne i momčadske igre. Promicanje važnosti bavljenja sportom od malih nogu te učenje djece i mladih nogometaša ljudskim i sportskim kvalitetama na terenu i izvan njega, spona su Nogometa za prijateljstvo i GNK-a Dinamo.

Povodom “Međunarodnog dana nogometa i prijateljstva”,  GNK Dinamo  je ugostio  NK HAŠK, odigravši prijateljsku utakmicu. Ove godine vratar Dinamovih limača, mladi Ivan Omazić, zaigrat će u Crvenom TIMU PRIJATELJSTVA uz vršnjake iz Velike Britanije, Portugala, Švicarske, Ukrajine, Poljske, Bjelorusije i Meksika.

Uz Ivana, Dinamov predstavnik je njegov suigrač Petar Raguž koji će u ulozi mladog novinara pripremati materijale o događanjima programa „Nogomet za prijateljstvo“, sudjelovati  u dječjem projektu „Banka prijateljstva“ te pratiti događaje u Saint Petersburgu.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.