OBILJEŽENA 150. GODIŠNJICA ROĐENJA OCA HRVATSKOG SPORTA

OBILJEŽENA 150. GODIŠNJICA ROĐENJA OCA HRVATSKOG SPORTA

Photo Geocaching

Davnog 25.studenog 1866. godine u Zagrebu rodio se otac hrvatskog sporta i promicatelj modernog olimpijskog pokreta na prostorima Hrvatske dr. Franjo Bučar. Bio je povjesničar i istaknuti sportski djelatnik te osnivač mnogih sportskih klubova, Hrvatskog sportskog saveza, Jugoslavenskog olimpijskog odbora i Hrvatskog filatelističkog društva u Zagrebu 1896.

Osnivanjem Hrvatskog sportskog saveza 1909. i  Jugoslavenskog olimpijskog odbora 1919. nastojao je hrvatski sport uključiti u međunarodne sportske saveze. Zaslužan je za poboljšanje uvjeta rada nastavnika tjelesnog odgoja, gradnju i uređenje dvorana te se njegovom zaslugom tjelesno vježbanje u školama obavlja pod stručnim vodstvom. Istaknutu ulogu odigrao je u  Hrvatskom sokolu i kao član Hrvatskog sokolskog saveza. Nagrađen je brojnim diplomama, zahvalama, domaćim i stranim priznanjima, medaljama, odličjima i plaketama.

Republika Hrvatska za iznimna postignuća i doprinos pri razvoju sporta u Hrvatskoj godišnje dodjeljuje  najviše priznanje a to je Državna nagrada za sport “Franjo Bučar”. Nagrada se daje u obliku medalje s likom Franje Bučara, posebne diplome i novčane nagrade ,stručnim i javnim djelatnicima u području sporta, sportašima te pravnim i fizičkim osobama koje obavljaju sportsku djelatnost i koje su zaslužne za razvoj sporta .

Hrvatski olimpijski odbor

Hrvatski olimpijski odbor

Hrvatska olimpijska akademija i Hrvatski olimpijski odbor u suradnji s Hrvatskim športskim muzejom i Hrvatskim društvom olimpijske filatelije i memorabilije proslavili su 150. godišnjicu rođenja u prostorima Hrvatskog športskog muzeja gdje su uzvanici imali priliku vidjeti bogatu arhivsku, muzejsku i knjižnu građu iz ostavštine Franje Bučara.

 

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.