Obilježena 25. godišnjica prvog nastupa Hrvatske na Olimpijskim igrama

Obilježena 25. godišnjica prvog nastupa Hrvatske na Olimpijskim igrama

Foto: HKS

Prošlo je točno 25 godina od prvog nastupa Hrvatske na Olimpijskim igrama, a tom prilikom je održana prigodna svečanost na kojoj su sudjelovali akteri tog događaja poput Gorana Ivaniševića, Petra Skansija i Antuna Vrdoljaka, tadašnjeg predsjednika HOO-a.

Upravo je Goran Ivanišević osvojio prvu olimpijsku medalju za samostalnu Hrvatsku, a legendarni osvajač Wimbledona je to učinio osvojivši broncu i pojedinačno i u paru s Goranom Prpićem. Na obilježavanju obljetnice Ivanišević je rekao kako je svijet u Barceloni mogao upoznati hrvatske sportaše, koji su svojim uspjesima utrli put narednim generacijama hrvatskih sportaša.

“Bilo nas je malo, ali smo bila prava ekipa, puna motiva da po prvi puta predstavimo svoju zemlju. Ja ću te Igre pamtiti po svojim brončanim medaljama i činjenice da sam nosio zastavu na svečanosti otvorenja kao prvi hrvatski stjegonoša na ljetnim Igrama. Jako sam ponosan na te Igre, naše medalje i naš nastup koji je nagovijestio da je Hrvatska postati sportska velesila, pa smo na prošlim Igrama u Rio de Janeiru osvojili nestvarnih deset odličja. Uvijek ću pamtiti Barcelonu i nadam se da ćemo se ovako okupiti i za 25 godina”, rekao je Ivanišević.

Ipak, OI u Barceloni 1992. godine se poglavito pamte po srebrnoj medalji košarkaške ekipe, koja je poražena u finalu od najvećih, legendarnog američkog Dream Teama kojeg su predvodili Michael Jordan, Magic Johnson, Scottie Pippen i Karl Malone. Tadašnji izbornik Petar Skansi koji je imao na raspolaganju najveće igrače moderne hrvatske košarke poput Dražena Petrovića, Tonija Kukoča i Dina Rađe, naglasio je kako se bez dvojbe radi o najvećem uspjehu hrvatske košarke svih vremena.

“Drago mi je što mogu svjedočiti o tom finalu i, bez dvojbe, najvećem uspjehu hrvatske košarke svih vremena, a slobodno mogu reći da je po prvi puta na nekim Olimpijskim igrama košarka bila sport broj jedan, a ne atletika ili plivanje. U svojih 40 godina koliko sam bio košarkaški trener prvi puta mi se dogodilo da svoju ekipu nisam morao dodatno motivirati. Štoviše, neke sam, poput pokojnog Dražena Petrovića, morao i obuzdavati jer je Dražen valjda jedini vjerovao da možemo dobiti ‘Dream Team’. Priznajem da ni ja nisam u to vjerovao i to je možda bila moja greška jer je uvjet da na te Igre u Barceloni dođe takva američka NBA momčad iz snova bio da nitko ne narušava njihovu veličinu.  Te Igre smo zaslužili jer smo bili prvo priznati sportski, a potom politički”, zaključio je Skansi.

Svečanost obilježavanja 25. godišnjice nastupa hrvatskih sportaša na OI-ju uveličala je i državna tajnica za sport Janica Kostelić, dok je prije početka svečanosti odana počast preminulim članovima olimpijske reprezentacije Barcelona ’92 Draženu Petroviću, Matiji Ljubeku, Andriji Mijačiki i Draženu Mađareviću.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.