Objavljen popis 114 sportaša suspendiranih zbog dopinga

Objavljen popis 114 sportaša suspendiranih zbog dopinga

114 sportaša suspendirano je zbog dopinga...

Foto: commons.wikimedia.org

Svjetska antidopinška organizacija (WADA) jučer na svojim službenim stranicama objavila popis s imenima 114 sportaša i osoba iz sportskog okruženja koji su upotrebljavali doping te su suspendirani na određeni vremenski rok ili čak doživotno. Među njima je i hrvatski atletičar bacač diska Martin Marić, kojem suspenzija istječe tek 5. kolovoza 2016. godine.

Direktor WADA-e Craig Reedie je izjavio: “Ovaj novi pravilnik o “zabranjenom udruživanju” šalje jasnu poruku sportašima: ne udružujte se s osobama koje su prekršile neko antidopinško pravilo i potiču da varate sustav i da kradete svim sportašima pravo na čisti sport. Objavljivanjem ovog popisa, WADA pomaže sportašima da znaju koje osobe da izbjegavaju ako žele zaobići kršenje pravila. Popis će također biti objavljivan na WADA-inim službenim stranicama kvartalno ili češće, ovisno o informacijama koje dobijemo od ADO-a.”

Na popisu među 114 imena našao se i naš Martin Marić, hrvatski rekorder u bacanju diska. 2014. godine u urinu utvrđen mu je anabolički agensa ostarin i njegovi metaboliti. Ostarin je eksperimentalni lijek kojim se tretira osteoporoza i smanjuje trošenje mišića. Sportaši ga koriste kako bi povećali izdržljivost. Svjetska antidopinška agencija stavila je tvar na svoj popis zabranjenih 2008. godine.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.