Obljetnica najvažnijeg derbija u hrvatskoj povijesti

Obljetnica najvažnijeg derbija u hrvatskoj povijesti

Zvonimir Boban/Foto: Gettyimages

Na današnji dan prije 25 godina na Maksimiru su bili veliki neredi, koji su znatno utjecali na stvaranje hrvatske samostalnosti. Samo nekoliko dana prije te utakmice Dinama i Crvene zvezde održani su prvi hrvatski parlamentarni izbori. Tadašnji kapetan Dinama Zvonimir Boban je branio navijače i udario je jednog pripadnika tadašnje milicije. Prema neslužbenim informacijama bilo je 193 ozlijeđenih.

Navijače Crvene zvezde je predvodio Željko Ražnjatović Arkan i mnogi su tvrdili da je došao s ciljem izazivanja sukoba. Riječ je o kasnijem ratnom zločincu kojeg Delije nikad nisu simpatizirale. Malo tko je vjerovao da će se u Maksimiru odigrati utakmica, ali nisu se očekivali takvi sukobi. Hrvatskom je vladao nacionalizam, a Srbiju je već vodio Slobodan Milošević.

Nekadašnji čelnik BBB-a Thomas Bauer jednom je izjavio: “Sve je krenulo provalom Delija na južnu tribinu. Manja skupina naših članova ih je vrijeđala i gađala kamenjem. Oni su bili brojčano nadmoćni, srušili su ogradu i napali tridesetak navijača Dinama. Policija nije reagirala iako je sve dugo trajalo. Tada su svi na stadionu poludjeli.”

Tada su Bad Blue Boysi srušili ogradu na sjeveru i krenuli u brutalni napad na miliciju, koja je uzvratila pendrecima, suzavcima i vodenim topovima. Jedan je navijač ustrijeljen u nogu. Nekoliko milicajaca napalo je jednog navijača i igrača Dinama Vjekoslava Škrinjara. U blizini je bio Zvonimir Boban i reagirao je kapetanski, udario je milicajca Refika Ahmetovića. Taj potez je vidio cijeli svijet, a Boban je suspendiran na devet mjeseci i propustio je Svjetsko prvenstvo u Italiji.

Ahmetović je nekoliko godina kasnije izjavio da su ga kolege nagovarale da puca Bobanu u leđa, no odbio je. A Boban je tada rekao: “Ja sam reagirao na nepravdu koja je bila toliko jasna da čovjek s osjećajem za pravu i ponosom nije mogao ostati miran. Morao sam reagirati, a još su me i provocirali. Istina je da sam psovao i provocirao milicajce prije nego što me udario, ali vratio sam mu.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.