Odbojkaši završili pripreme za Europsko prvenstvo

Odbojkaši završili pripreme za Europsko prvenstvo

U petak počinje Europsko prvenstvo za odbojkaše...

Hrvatski odbojkaši

Hrvatska muška odbojkaška reprezentacija u petak u Torinu utakmicom protiv Francuske počinje nastup na Europskom prvenstvu. Tako se naša reprezentacija nakon osam godina vraća na Europsko prvenstvo. Danas su odbojkaši krenuli na put, no prije dolaska u Torino odigrat će u Padovi prijateljsku utakmicu s domaćim prvoligašem. Bit će to posljednja provjera. Do jučer su trenirali u idealnim uvjetima u Mariboru, gdje su se nedavno pripremale i odbojkašice.

Kapetan Igor Omrčen je za Sportske novosti izjavio: “Imamo hendikep jer su pripreme kratke, ali pokušavamo ih što je moguće bolje odraditi. No, ovo je stvarno minimum kad govorimo o pripremama za natjecanje poput Europskog prvenstva. Možda bi bilo bolje da nismo igrali Europsku ligu i da smo se ranije okupili. Tako bismo imali priliku odraditi duže i kvalitetnije pripreme. No, primarni cilj smo ostvarili samim plasmanom na Europsko prvenstvo. Ja sam dugo u reprezentaciji i mislim da sam dovoljno dao, vrijeme je za oproštaj. Red je na mlađim igračima, a ja sam pokušao svojim primjerom utjecati na njih. Nadam se da sam bar malo i uspio.”

Utakmica protiv Francuske igra se u petak u 18 sati. U subotu u 20:30 na rasporedu je dvoboj protiv Italije, a u nedjelju u 15 sati igra se posljednja utakmica skupine protiv Estonije. Uz Italiju domaćin natjecanja je i Bugarska. Pobjednici skupine će izboriti plasman u četvrtfinale, dok drugoplasirane i trećeplasirane očekuje osmina finala. Potencijalni protivnici Hrvatske u prvoj utakmici druge faze natjecanja su Rusija, Srbija, Slovačka i Finska.

Izbornik Igor Šimunčić misli: “Mi smo pripremili vrlo studiozan plan i razmišljali smo o nizu činjenica. Kroz Europsku ligu smo odradili glavni dio posla oko uigravanja i otkrivanja potencijalnih problema na Europskom prvenstvu. Upravo je zato stožer odlučio da su predugačke pripreme nepotrebne jer želimo Europsko prvenstvo dočekati što je moguće svježiji fizički i mentalno. Svi protivnici u skupini su u pogonu nešto manje od pola godine, što za njih može biti i prednost i nedostatak. Naša momčad je također vrlo uigrana jer imamo višegodišnji kontinuitet u reprezentaciji i klubovima, što znači da ne trebamo mnogo vremena za slaganje linija prijem/napad i blok/obrana.”

Poveo je 14 igrača i dva libera, a na popisu nije 21-godišnji Leo Andrić: “Već sam četiri godine izbornik i uvijek sam htio biti pošten prema svim igračima. Prvo je Andrić bio treći korektor s Omrčenom i Raičem. Planirao sam da ulazi s klupe na servis jer tako možemo iskoristiti njegov kvalitetan početni udarac. No, servis mu je trenutno loš i to nam nije potrebno.”

Pomalo neočekivano će Hrvatska imati četiri srednja blokera, no iznenađenje je i povratak 36-godišnjeg Inoslava Krnića. Izbornik je nastavio: “Imamo dva cilja na Europskom prvenstvu. Prvi je plasman u idući krug. Naravno da je za to uvjet pobjeda protiv Estonije, no nećemo kalkulirati protiv Francuske i Italije jer u današnje vrijeme svatko može pobijediti svakoga. Drugi je cilj pokazivanje Europi koliko je hrvatska muška odbojak vrijedna. Moramo znati da nas od 2007. godine nije bilo na Europskom prvenstvu i moramo zaslužiti poštovanje protivnika, a to možemo samo kvalitetnom igrom i sportskim ponašanjem.”

POPIS IGRAČA

Korektori: Igor Omrčen, Ivan Raič

Tehničari: Timofej Žukovski, Inoslav Krnić

Primači-pucači: Toni Kovačević, Danijel Galić, Fran Peterlin, Filip Šestan

Srednji blokeri: Šime Vulin, Ivan Mihalj, Dejan Skočić, Hrvoje Zelenika

Libera: Sven Šarčević, Mate Glaurdić

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.