Odličan početak Hrvatske na Eurobasketu

Odličan početak Hrvatske na Eurobasketu

U prvoj utakmici na Eurobasketu Hrvatska je bila bolja od Slovenije...

Kruno Simon

Hrvatski košarkaši su Europsko prvenstvo u zagrebačkoj Areni počeli pobjedom protiv Slovenije 80:73. Pred punim tribinama naši igrači su počeli prilično nervozno, no u nastavku su pokazali dobru igru i stigli do zaslužene pobjede. Vrlo brzo je Ante Tomić skupio dva prekršaja i završio je na klupi, a Hrvatska je prve poene postigla tricom Hezonje u trećoj minuti. Odmah je i Šarić pogodio tricu, da bi na semaforu pisalo 6:6. No, Slovenci su se odmah tricama Balažića i Dragića vratili na šest poena prednosti. Naša reprezentacija nije bila dobra u obrani i bilo je prilično problema u rotaciji, a upravo su to bili segmenti u kojima je Slovenija bila najbolja. Kod jednog udvajanja Draper je zakasnio s čuvanjem Balažiča i Slovenija je povela 23:15.

Odmah na otvaranju druge četvrtine Tomić se zbog trećeg prekršaja vratio na klupu, no potom je Hrvatska lagano počela preuzimati dominaciju i tricom Rudeža je stigla do vodstva 27:26, prvog na utakmici. Sredinom igre u drugoj četvrtini Bogdanović je pao i stražnjim dijelom glave snažno udario u parket. Nije se vratio u igru, a doktor Miran Martinac je u izjavi za HRT rekao da igrač nije bio priseban u razgovoru, što znači da vjerojatno ima potres mozga i propustit će utakmicu protiv Grčke. Izbornik Perasović je nekoliko puta mijenjao taktiku dok nije pronašao najbolju opciju. Blokiran je izvrstan slovenski šut za tri poena i Hrvatska je došla do preokreta. Dvije minute prije poluvremena Slovenija je nadoknadila -4 i izjednačila rezultat, no Žorić i Hezonja su vratili spomenutu razliku. Nekoliko sekundi prije odmora Žorić je pogodio za prednost 44:38. Najefikasniji u našim redovima bio je Simon sa 11 poena.

Nedugo nakon početka treće četvrtine naša reprezentacija stigla je do prednosti 55:45 i utakmica je bila odlučena. Tomić se vratio u igru i uspio je povisiti prednost na +11 (61:50). Ukić je u idućoj akciji položio za 63:50. Tako je Hrvatska u posljednju četvrtinu ušla s vodstvom 65:54 i kvalitetnom igrom koja je vodila prema važnoj pobjedi. Slovenci su u posljednjoj četvrtini bili mnogo čvršći u obrani i naši igrači su teško postizali poene. Simon je bio najprecizniji, no nije imao potporu i Slovenija se približila na 67:62. No, tada su se opet probudili Žorić i Hezonja i naša momčad se dvije minute prije kraja odvojila na 75:64. Konačni rezultat bio je 80:73, a najefikasniji u našim redovima bili su Simon (20), Žorić (17) i Hezonja (13).

HRVATSKA – SLOVENIJA 80:73 (17:23, 44:38, 65:54)

Hrvatska: Tomić 5, Rudež 3, Stipčević 3, Bogdanović 9, Šarić 8, Tomas -, Ukić 2, Simon 20, Draper 0, Bilan 0, Žorić 17, Hezonja 13

Slovenija: Joksimović 3, Rupnik -, Prepelič 7, Blažič 11, Nikolić 5, Dragič 14, Zupan 10, Balažić 4, Zagorac -, Omuć 10, Klobučar 3, Slokar 6

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.