Igra se Final Four World Grand prixa u Kazahstanu ovaj vikend

ODBOJKAŠICE SPREMNE ZA NOVI IZAZOV – POLUFINALE WGP-a

ODBOJKAŠICE SPREMNE ZA NOVI IZAZOV – POLUFINALE WGP-a

Foto: Hrvatske odbojkašice/HOS Facebook

Nakon 44-satnog putovanja zrakoplovom od Chiclaya u Peruu, preko Lime, Madrida i Moskve, hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija stigla je u Almatya u Kazahstanu gdje će se igrati Final Four World Grand Prixa treće skupine.Hrvatskim reprezentativkama koje su finale izborile pobjedama nad Kubom dva puta, Kolumbijom, Alžirom i Australijom, protivnice u polufinale bit će igračice Perua, jedine neporažene ekipe na turniru. Peru je također jedina momčad koja je nanijela poraz hrvatskim odbojkašicama.

Plasman u polufinale veliki je uspjeh hrvatske reprezentacije budući je na turneju krenula bez svojih ponajboljih igračica Maje Poljak, Senne Ušić Jogunica, Ivane Miloš, Katarine Barun Šušnjar, Tamare Sušić, Jelene Alajbeg, Nikoline Božićević.  Umjesto njih izbornik Miroslav Aksentijević poveo je šest mladih igračica koje su prvi puta zaigrale za seniorsku reprezentaciju: Rene Sain, Emu Strunjak, Brunu Vranković, Ivu Jurišić, Leu Cvetnić te nešto iskusniju Betu Dumančić. Izbornik je za te igračice procijenio da imaju talenta i potencijala da se razviju u igračice reprezentativnih dometa.

Isto tako izbornik nije krio niti zadovoljstvo nastupima u Australiji i Peruu te izborenim Final Four turnirom u Kazahstanu. Evo kako je komentirao dosadašnje uspjehe: “Došli smo do završnice jer smo odlično odradili pripreme koje su bile zahtjevne fizički i psihološki: trebalo je u kratkom roku pripremiti se za iznimno težak turnir te naporna putovanja, ali i pronaći načina da igračice od preko tridesetak godina normalno žive i surađuju s djevojkama ispod 18 godina. Uspjeli smo jer nismo radili rutinski”, rekao je Aksentijević i nastavio: ” Nastojao sam uz ozbiljan rad na terenu, stvoriti opuštenu atmosferu kako bismo pomogli i mlađim djevojkama da se uklope u način života i rada u reprezentaciji te da iz svih igračica izvučemo maksimum. Također bilo je važno izgraditi pozitivno ozračje kako bi se izdržali napori turneje koja je bila iznimno zahtjevna i fizički i psihološki.”

Izbornik je imao komentar i o igračicama  Kube, Kolumbije i Perua rekavši : ” Kada bi fizičke predispozicije bile dovoljne za postizavanje vrhunskih rezultata tada bi ekipe Kube, Kolumbije i Perua već sada bile u samom svjetskom vrhu. Većina njihovih reprezentativki prototip su vrhunskih svjetskih sportašica: visoke su, vitke, dugih ruku i nogu, sjanog odraz,  zaista za sve protivnice izgledaju zastrašujuće.”

U našim redovima ugodno su igrom iznenadile mlada Rene Sain koja je igrala izvanredno i bila je, zbog atraktivne i požrtvovane igre, miljenica publika u Australiji i Peruu. Kao i najmlađa među igračicama, Ema Strunjak, koja je već izborila mjesto u najboljoj postavi. Uz mlade igračice koje je poveo na turneju izbornik Aksentijević najozbiljnije računa na još četiri mlade igračice, Katarinu Luketić i Amandu Gaši, ali i na Astrid Popić i Klaru Perić koje su ostale kod kuće, ali već rade po dogovorenom programu. Od iskusnijih reprezentativki, a i prema ocjenama svih stručnjaka Samanta Fabris spada među tri najbolje igračice na prva dva turnira. Mia Jerković je kao prava kapetanica odličnom igrom predvodila ekipu, dok su Mira Topić i Ana Grbac pružile neke od najboljih igara od kada su u reprezentaciji uz mladu Betu Dumančić, koja je također svojom igrom oduševila.

S obzirom na važnost utakmica i na snagu Perua, Kolumbije i Kazahstana, teško je predvidjeti kakav će rezultat u Kazahstanu postići naša pomlađena  reprezentacija, no kako bilo naše cure pokazale su igrom da  pripadaju eliti odbojkaškog svijeta i zato – Samo jako!

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.