Održana “Trka oko Krka”

Održana “Trka oko Krka”

Jadro iz Selca i Burin organizirali su zanimljivo natjecanje...

Foto: Jadro, Selce

Proteklog vikenda je u suorganizaciji JK “Jadro Selce” i JK “Burin” održana 2. regata krstaša “Trka oko Krka”. Bura koja je puhala cijeli tjedan stala je nekoliko sati prije starta utrke. U petak u 19:00 sa starta u Selcima krenula je flota od 25 jedrilica, u smjeru suprotnom od smjera kazaljke na satu. Odmah su se na čelu regate izdvojila prva tri sa prošlogodišnjeg izdanja Trke “Megaenergija”, “Damaco” i “Paikea”. Prvi veći problemi zbog nedostatka vjetra nastali su u Jadranovu, gdje je većina flote “parkirala” dva sata.

Najveće probleme imao je najveći brod u regati, 21 metar dugački “E1″, koji se na istom mjestu zadržao i nekoliko sati duže. Za to vrijeme vodeći trojac odvojio se, a pratili su ih mini 650 “Eloa” i veliki “Molo Longo”. Subotnje jutro nagovijestilo je nastavak agonije za većinu brodova. Situaciju je najbolje iskoristio mini “Cittadele”, koji je nakon parkinga u Jadranovu, letio regatnim poljem i ispred Punta dohvatio “Elou”. Impresivno je bilo vidjeti i “E1″ koji je nakon patnje u Jadranovu, križao preko cijelog Kvarnerića te prestigao veliku većinu brodova.

Iscrpljujući uvjeti natjerali su neke posade na odustajanje već tijekom subotnjeg dana. “Čistilište” je bilo ispred Stare Baške, gdje su zapeli vodeća “Megaenergija” i treća “Paikea”. Bijeg u pobjedu izveo je “Damaco”, jedreći južnijom rutom prema Senjskim vratima. Jak kurenat u Staroj Baški nastavio je uzimati danak, tako da su mnogi tu zapeli, a neki potom i odustali. Nedjeljno jutro donijelo je nastavak borbe za najupornije. Između Senjskih vrata i cilja u Novom Vinodolskom, do isteka vremena u 14:00, jedrili su “Vlasta 3″ i “Blue Star”.

Nažalost, vjetar je gotovo u potpunosti izostao i nisu uspjeli. Na kraju, prvi “Damaco”, druga “Megaenergija”, treća “Paikea”. Na četvrtom mjestu izvrsna slovenska posada na “Makropusu”, peto je ušlo “Oštro”, šesta “Cittadele”, sedma “Opatija”. Posebno treba istaknuti posade “Eufemije”, “Malog Mirakula” i “Purificationa”, koje su izvrsnim jedrenjem tijekom dva dana, dovele svoje obiteljske krstaše do osmog, devetog i desetog mjesta, ispred modernih regatnih jurilica

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.