Onesta: “Najdraži mi je naslov svjetskog prvaka onaj iz Hrvatske”

Onesta: “Najdraži mi je naslov svjetskog prvaka onaj iz Hrvatske”

Claude Onesta otkrio je koji mu je najdraži svjetski naslov, tko je najzaslužniji za osvajanje nove titule u Kataru i koliko je njegova momčad zapravo "iskusna"...

Foto: commons.wikimedia.org/Steindy

Claude Onesta vrlo je zanimljiv i specifičan rukometni trener/izbornik. Čovjek koji od 2001. godine – od kada je postavljen za šefa struke francuske nacionalne selekcije – nije izgubio finale velikog natjecanja ne predaje se ni nakon toliko godina napornog rada i osvojenih medalja, a slavlje nakon još jedne svjetske krune vrlo će brzo zamijeniti pripremanjem novih radnih zadataka.

Ako vas je ikada zanimalo koji mu je od tri svjetska (2009, 2011 i 2015), tri europska (2006, 2010, 2014) i dva olimpijska naslova (2008, 2012) najdraži, evo odgovora: “Titule se ne mogu klasificirati, svaki je naslov drukčija priča, stvoren u različitim uvjetima i s različitom ekipom. No, jednu ipak mogu izdvojiti – prva je uvijek posebna, stoga biram onu iz 2009”, kazao je Onesta, a riječ je SP-u odigranom u Hrvatskoj, u kojem je Francuska u finalnoj utakmici spriječila veliko veselje domaćina.

Francuska je u finalu ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva bez većih poteškoća savladala Katar. “Ponosan sam zbog te posljednje pobjede. Bila je to teška utakmica, sjajno smo igrali, a pobjeda je bila važna zbog nas samih.”

Koliko je u “građenju” naslova prvaka bitno iskustvo? “Naša je momčad još uvijek u procesu formiranja. Mladi smo, ali zbog toga smo na ovu titulu još ponosniji. Izuzetno poštujem svakog svoga igrača i moram istaknuti kako sam počašćen biti im trenerom.”

“Rukomet je momčadski sport i prvaci smo isključivo kao ekipa”, istaknuo je, ne želeći izdvojiti pojedinca koji je u Dohi bio ključan Francuz. “Ne bi bilo korektno prema ostalima izdvojiti tek jedno ili dva imena. Nisu u pitanju samo igrači, već i treneri, tehničko osoblje, Savez i svi izravno ili neizravno involvirani u reprezentaciju. Svi su oni osvojili zlatnu medalju.”

Sljedeća velika rukometna smotra na rasporedu je u Rio de Janeiru – Olimpijske igre. “Malo ćemo slaviti, jer tek smo postali svjetski prvaci. Sretan sam što smo već sada izborili plasman na Olimpijske igre u Riju, ali to je još uvijek dosta daleko. Vjerujem da ćemo i ovoga puta biti u krugu najužih favorita za medalju”, zaključila je legenda francuskoga rukometa.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.