Osporavani reprezentativac objasnio razliku između Čačića i Dalića

Osporavani reprezentativac objasnio razliku između Čačića i Dalića

Dalić je napravio nekoliko rezova, osvježio je taktiku i uveo nove igrače u momčad. Jedan od tih “novih” je i povratnik Ivan Strinić.

Foto: Lea Perhoč

Hrvatska nogometna reprezentacija osigurala je plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji koje se održava na ljeto sljedeće godine. To im je pošlo za rukom nakon što su u dodatnih kvalifikacijama izbacili reprezentaciju Grčke. Međutim, do playoffa ne bi ni došlo da Hrvatska u posljednjem kolu skupine I nije pobijedila Ukrajinu u Kijevu.

Nakon kiksa Vatrenih u predzadnjem kolu na Rujevici protiv Finske (1:1), Ante Čačić je dobio otkaz, a na vruću stolicu sjeo je Zlatko Dalić. Šok terapija je urodila plodom jer su se Vatreni na kraju ove drame plasirali na Mundijal.

Dalić je napravio nekoliko rezova, osvježio je taktiku i uveo nove igrače u momčad. Jedan od tih “novih” je i povratnik na poziciju lijevog beka, Ivan Strinić, koji kod Čačića nije uživao preveliko povjerenje. Iskusni Strinić ovoga ljeta prešao je u Sampdoriju iz Napolija. Igra konstantno u klubu iz Genove te je već uhvatio formu i to se vidjelo na utakmicama reprezentacije. Strinić je protiv Grčke na Maksimiru odigrao sjajno i čak se upisao među asistente.

Pozicija lijevog beka u reprezentaciji oduvijek je bila ‘rak-rana’ svih izbornika od umirovljenja legendarnog Roberta Jarnija. Strinić je nogometaš u kojeg se najviše sumnjalo od svih reprezentativaca, čak se i Josipa Pivarića na trenutke više cijenilo, pogotovo u Čačićevoj eri, nego Strinića.

“Ako nisam pravi samo me makneš i to je to. Kao što je i bilo. Nema tu puno sentimenta, to je reprezentacija, moraju igrati najbolji i najspremniji”, kazao je Strinić za Sportske novosti.

Ne zamjera baš ništa Niki Kovaču i Čačiću, bivšim izbornicima koji mu nisu pretjerano vjerovali.

“Oni su u tom trenutku smatrali da je bolje neko drugo rješenje. Kad nemaš utakmica, ako ne igraš u kontinuitetu, ne možeš nikome ništa reći. Kamoli zamjeriti. Napoli je velik klub, nastupa na više fronti, trener me nije vidio kao prvu opciju, nego broj dva, zato nisam imao minutažu kojom bih mogao biti zadovoljan, što je utjecalo na moj status u reprezentaciji. Sad mi je najvažnije da igram, zdrav sam”, rekao je Strinić.

Mnogi su Strinića smatrali flegmatičnim karakterom.

“Flegmatičan? Može netko biti flegmatičan, to nije problem. Svatko ima neke svoje karakteristike, nema to veze s nogometom. Kako bih rekao? Može biti čovjek flegmatičan, ali mora uvijek na poslu dati sto posto i da bude iskren u tome svemu. Najvažnije za igrača je da mu trener nađe pravu poziciju i ima povjerenja u njega, a ne je li flegmatičan. To je moje mišljenje”, objasnio je Strinić.

Nakon instalacije Dalića na funkciji izbornika nacionalne vrste, bivši igrač Hajduka vraćen je u reprezentaciju. I prije Strinića mnogi su reprezentativci izjavili kako se kod Dalića puno više radi na taktici i kako daje detaljne instrukcije.

“Je, je, više se posvećuje pažnje tome. Bio sam s Čačićem na Euru i tada se radilo, ali intenzivnije to sada dolazi do izražaja, malo se studioznije radi i pristupa utakmici. Ne prepušta se ništa slučaju”, zaključio je Strinić.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.