Osvajačica svjetskih i europskih medalja u taekwondou Nikita Glasnović prelazi pod hrvatsku zastavu

Osvajačica svjetskih i europskih medalja u taekwondou Nikita Glasnović prelazi pod hrvatsku zastavu

Nikitu ove godine očekuju europsko prvenstvo, četiri Grand Prixa i President Cup

foto: www.taekwon-go.com

23-godišnja Nikita Glasnović prešla je u redove splitskog taekwondo kluba Marjan, te će osim za splitski klub od sada nastupati i pod hrvatskim barjakom.

Nikita je rođena 17. siječnja 1995. godine u švedskom Malmou, trenirala je za Taekwondo klub Toigye koji je vodio njen otac Mario Glasnović, a  zajedno sa Nikitom trenirao je i brat Leon. Za Švedsku reprezentaciju osvojila je broncu na svjetskom prvenstvu u Muzuu 2017. godine, broncu na europskim igrama 2015. u Bakuu, broncu na europskom prvenstvu 2014. također u Bakuu, te srebro sa europskog prvenstva 2016. u Montreuxu.

2011. godine Nikita je proglašena za najperspektivniju sportašicu grada Malmoa, a 2015. za najbolju sportašicu grada. U kvalifikacijama za Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. godine falio joj je jedan bod za plasman, no upala je u turnir nakon otkaza Huang Yun-Wen. U Riju je došla do polufinala gdje ju je izbacila olimpijska prvakinja Britanka Jade Jones sa 9:4, a u repesažu za broncu izgubila je od Iranke Kimije Alizadeh sa 5:1.

Nikita se za prelazak pod hrvatsku zastavu odlučila jer je bila nezadovoljna uvjetima rada i odnosom koji je dobivala u Švedskoj.

“U Švedsku ljudi odlaze radi posla, no kada je sport u pitanju i treninzi, onda je puno bolje u Hrvatskoj. U bivšem klubu nisam imala mogućnosti toliko trenirati kao ovdje” – istaknula je Nikita Glasnović.

Tako je Hrvatska dobila novu kandidatkinju koja bi mogla donijeti olimpijsku medalju nakon Sandre Šarić, Martine Zubčić i Lucije Zaninović, a u Tokiju 2020. će Nikita i sestre Zaninović zasigurno biti u užem krugu favorita.

“Nadam se da ću osvojiti više medalja i biti uspješna na Olimpijskim igrama u Tokiju, gdje mi je cilj medalja. Dolaskom u Split sam dobila mir, a to sam najviše trebala jer to nisam imala u Švedskoj. Ovdje imam mir da mogu trenirati, da osjetim podršku – rekla je Nikita.

“U situaciji kada mladi odlaze iz zemlje u potrazi za boljim uvjetima, prvi put u povijesti splitskog sporta događa se da jedna sportašica u najboljim godinama, potpuno afirmirana, dolazi u Hrvatsku i u naš klub. Aktualna je polufinalistica olimpijskog turnira iz Rija te aktualna osvajačica svjetske i europske  medalje. Trenutačno je trećeplasirana na olimpijskim ljestvicama sa koje će šest najboljih krajem sljedeće godine potvrditi olimpijsku normu.” -rekao je tajnik taekwondo kluba Marjan, Sandro Deak.

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.