Otkriveni novi dokazi koji podupiru tezu da je Katar kupio Svjetsko prvenstvo

Otkriveni novi dokazi koji podupiru tezu da je Katar kupio Svjetsko prvenstvo

Ugledni njemački dnevnik Bild prenosi kako posjeduje nove dokaze koje stavljaju dodatnu sumnju na optužbe da je Katar kupio domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine. Naime, Bild je došao u posjed izvještaja kojeg je sastavio američki odvjetnik Michael Garcia, a u izvještaju su detaljno opisane koruptivne radnje prilikom natječaja za domaćinstva SP-a 2018. i 2022. godine.

Navedeni izvještaj se prostire na čak 403 stranice, a Garcijina istraga je trajala 18 mjeseci. Izvještaj od strane Garcije je posebno značajan budući da je američki odvjetnik bio predsjednik Etičkog komiteta kojeg je osnovala upravo FIFA kako bi se ispitale koruptivne radnje unutar organizacije. No, FIFA je pod ravnanjem Seppa Blattera navedeni izvještaj žestoko cenzurirala, te je objavila samo verziju koja je u tom trenutku odgovarala FIFA-i. Navedena radnja je uzrokovala da Garcia 2014. godine podnese ostavku na svoje mjesto, a sadašnja FIFA, pročišćena od korupcije kako tvrde, odlučila je sama javno objaviti sporni izvještaj.

U Garcijinom izvještaju se navodi niz optužbi koje se tiču samog vrha krovne svjetske nogometne organizacije, a one se kreću od putovanja visokih članova FIFA-e na zabave diljem svijeta prije glasanja za domaćinstvo u privatnim avionima Katra, pa sve do uplaćenih višemilijunskih iznosa na račune maloljetne djece FIFA-ih visokih službenika.

Navedeni izvještaj zasigurno baca sumnju i na nadolazeće Svjetsko prvenstvo koje će se 2018. godine održati u Rusiji, no većina izvještaja se ipak tiče katarskog dobivanja domaćinstva SP-a. Naravno, navedeni slučaj istražuje francusko i švicarsko tužiteljstvo, a bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter se očekuje kao jedan od glavnih svjedoka u slučaju koji bi mogao dodatno razmrsiti svu silu koruptivnih radnji koje su se događale u toj organizaciji za vrijeme njegovog vođenja FIFA-e.

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.