Ozbiljno upozorenje Fife i Uefe Hrvatskoj

Ozbiljno upozorenje Fife i Uefe Hrvatskoj

FIFA i UEFA zajednički su upozorile Hrvatsku kako predloženi prijedlog izmjena Zakona o sportu predstavlja izravno uplitanje politike u sport...

Foto: commons.wikimedia.org - Jürg-Peter Hug

Dvije najveće svjetske nogometne organizacije brzopotezno su odgovorile na dopis koji su predstavnici HNS-a poslali Fifi povodom prijedloga promjena Zakona o sportu udruge Naš Hajduk, a koji je odmah ušao i u saborsku proceduru.

FIFA i UEFA, odnosno potpisani Jerome Valcke i Gianni Infantini upozorili su Hrvatsku, kao što smo već pisali, da takav prijedlog predstavlja izravno uplitanje politike u sport, odnosno nogomet, što je apsolutno neprihvatljivo u ‘modus operandiju’ obje organizacije i rigorozno se kažnjava.

Dopis prenosimo u cjelosti:

Željeli bismo Vas podsjetiti da svi članovi FIFA-e i UEFA-e moraju svojim poslovima upravljati neovisno i bez utjecanja bilo kojih trećih strana a kako je to jasno propisano člancima 13 st. 1(i) i 17 Statuta FIFA-e, kao i člancima 7bis(2) Statuta UEFA-e.

Posebice, primijetili smo da bi, prema informacijama koje ste nam dostavili, predložene izmjene i dopune Zakona o sportu u Hrvatskoj, mogle imati izravan utjecaj na ključna pitanja kao što su sastav opće skupštine Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), kao i sastav općih skupština članova HNS-a. Stoga bi se provođenje predloženih izmjena i dopuna smatralo uplitanjem države u nogometne poslove, a što bi bilo neprihvatljivo i za FIFA-u i UEFA-u.

U svezi s time, željeli bismo dodati sljedeće napomene:

(i) U bilo kojem postupku kojemu su cilj izmjene i dopune Zakona o sportu koji se primjenjuje u Hrvatskoj HNS treba biti prethodno konzultiran;
(ii) HNS mora uvijek u cijelosti ostati slobodan odlučivati o broju ili postotku zastupnika različitih prije definiranih dionika (kao što su klubovi, lige ili igrači), a koji imaju pravo prisustvovati općoj skupštini HNS-a.

U ovim okolnostima, FIFA i UEFA žurno zahtijevaju da HNS o ovom zajedničkom stajalištu obavijesti relevantne vlasti kako prije spomenute izmjene i dopune Zakona o sportu ne bi bile usvojene u Hrvatskom saboru.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.