Paolo Pacchioni: “HNS je žrtva”

Paolo Pacchioni: “HNS je žrtva”

Oglasio se talijanski kolega koji je prvi uočio poljudsku svastiku...

Talijanski novinar Paolo Pacchioni prvi je shvatio kakva se sramota nalazi na travnjaku tijekom utakmice Hrvatske i Italije. U razgovoru za Sportske novosti je izjavio: “Na početku utakmice je bio jedan prekid koji je savršeno odgovarao za reklame. Dok smo emitirali reklamu za sladoled ja sam shvatio da se na terenu nalazi kukasti križ. U potpunom upozorio sam kolegu kraj sebe. Bio je to Alessandro Alciato sa Sky televizije i odmah se složio da je riječ o simbolu nacizma. Htio sam biti siguran prije objave u eteru. Zato sam mobitelom fotografirao i poslao u studio, gdje su uvećali fotografiju i potvrdili o čemu se radi.”

Nastavio je: “Kad je objavljeno da portalu RTL-a svi novinari su se zainteresirali. Kamermani RAI-a su također prikazali svastiku i raspravljali smo o tome kako obavijestiti suca. No, utakmica se nastavila i nije bilo ugodno biti na stadionu s takvim simbolom. U Italiji ima rasističkih skandiranja ili poruka, no suci tada privremeno prekinu utakmicu.”

Poznaje kompletnu situaciju u hrvatskom nogometu: “Hrvatski nogometni savez je žrtva navijača. Postoje drugi načini za pokazivanje nezadovoljstva i borbu protiv nekih odluka. Znam da Hrvatska dugo nije igrala kvalifikacijsku utakmicu u Splitu, što je i meni i mnogim kolegama potpuno nejasno. Pa Split i Hajduk su poznati u Europi.”

Sviđa mu se grad: “Baš zato je šteta zbog takve slike na terenu. U izvještajima iz Splita sam pohvalio gostoprimstvo i činjenicu da mnogo ljudi govori talijanski. Split je među najljepšim gradovima Europe. Nadam se da u Nyonu također znaju da je HNS žrtva. Reprezentacija ne smije patiti. Pa vaša je momčad odlična i sigurno ćete se plasirati na Europsko prvenstvo. Hrvatska bi u Francuskoj mogla ostvariti odličan rezultat. Zato mislim da Uefa mora kazniti gledatelje, a ne igrače. Dakle, prikladna kazna bila bi jedna ili dvije utakmice bez gledatelja. Nisam htio osramotiti Split i hrvatski nogomet, no bio sam dužan ukazati na svastiku. Svi smo se složili da hrvatski nogomet treba zaštiti od takve sramote.”

Komentator RAI-a Stefano Bizzotto je zbog svastike ostao u Splitu dodatna dva dana: “Rekli su mi da je Paolo vidio svastiku, no zbog slušalica nisam odmah shvatio. Nisam lako uočio takav ružni simbol. Bio je jako uočljiv, posebno fokusiran kamerama. Šokirao sam se, to nije način za pokazivanje nezadovoljstva. Nekoliko puta sam u Splitu bio s reprezentacijom i klubovima, a uvijek me impresionirala atmosfera.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.