Paraolimpijac Ivica Vuković: Sport mi je pokazao da ne postoje granice

Paraolimpijac Ivica Vuković: Sport mi je pokazao da ne postoje granice

- Sve ove godine sport me ispunio radošću i spriječio me da razmišljam o invaliditetu s kojim živim, kaže Vuković

Ivica Vuković

Ivica Vuković nakon prometne nesreće u desetoj godini života ostao je paraliziran od struka nadolje. Riječ je o trajnom invaliditetu koji mu često uzrokuje spazam, uz sve ostale posljedice paraplegije.

– Nakon nesreće trebalo mi je vremena da prihvatim i shvatim kako život ide dalje i da samosažaljenje ne pomaže. Tijelo mi je bilo nula, nisam prihvaćao svoje stanje. S vremenom sam  počeo vjerovati u sebe, živjeti bez sumnje koja uništava život, priča Ivica Vuković.

– Trebalo mi je vremena da se socijaliziram i osamostalim. U srednjoj školi sam se bavio košarkom i stolnim tenisom. Moj prvi susret s paraolimpijskim sportom datira od 2012. godine kada mi se otvorio prozor u svijet i pokazao mi da ne postoje granice, unatoč fizičkoj limitiranosti. Treniranje karatea za osobe s invaliditetom donijelo mi je nastup na 21. Svjetskom seniorskom prvenstvu u karateu, povijesnom događaju  gdje su prvi put nastupile osobe s invaliditetom izvodeći kate pred 12.000 ljudi u pariškom Bercyu, kaže Vuković.

Handikarate je naziv borilačke vještine za osobe s invaliditetom. U Hrvatskoj je tehniku handikaratea prvi započeo Danijel Kufner, hrvatski ratni vojni invalid i majstor karatea s četrdesetgodišnjim iskustvom. Karate klub Hvidra Osijek osnovan je 2008. godine s ciljem da potakne što veći broj osoba s invaliditetom na organizirano vježbanje karatea, da aktivno ili rekreativno pridonesu zaštiti mentalnog zdravlja osoba s invaliditetom koje je kod mnogih narušeno uslijed osjećaja vlastite nemoći i društvene stigmatizacije. U lipnju 2010. godine handikarate postaje dio hrvatske paraolimpijske obitelji. Handikarate ima tri natjecateljske kategorije: osobe u invalidskim kolicima, slijepe i slabovidne osobe, te osobe s intelektualnim teškoćama.

– Sve ove godine sport me ispunio radošću i spriječio me da razmišljam o invaliditetu s kojim živim. Trenutno sam potpuno okupiran radom u klubu, kojeg i vodim, treniranjem djece i mladih u invalidskim kolicima. Dnevno prelazim u kolicima  dvadesetak kilometara, tako održavam kondiciju, a usto i treniram u dvorani. Iz vlastitog iskustva preporučam bavljenje sportom svim osobama s invaliditetom kako bi spoznali koliko je njihov invaliditet mali u odnosu na preostale mogućnosti. Stoga, pokušajte barem rekreativno, veliko zadovoljstvo neće izostati”, kaže Ivica Vuković.

(preuzeto s in-portal.hr)

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.