Paraolimpijci krenuli put Rija

Paraolimpijci krenuli put Rija

Branimir Budetić foto: facebook

Jutros je iz Međunarodne zračne luke Zagreb prema Rio de Janeiru otputovao prvi dio hrvatske paraolimpijske reprezentacije koja će od 07. do 18. rujna nastupiti na 15. Ljetnim paraolimpijskim igrama.

Hrvatski paraolimpijci natjecat će se u atletici, plivanju, stolnom tenisu, streljaštvu i  judu.  Valja spomenuti podatak koji govori o njihovim uspjesima na natjecanjima. Samo prošle godine, na 66 različitih održanih međunarodnih natjecanja,  osvojili su ukupno  218 medalja.

Prema predviđanjima glasnogovornika Hrvatskog paraolimpijskog odbora g. Darka Matića, paraolimpijci bi na nadolazećim paraolimpijskim igrama mogli osvojiti jednaki broj medalja kao i naši olimpijci. Oko deset, no moglo bi ih biti i 19, da je ‘sport matematika’ kako ističe glasnogovornik g. Matić, ali nije i puno je tu faktora koji presude o  ishodu.

Hrvatska reprezentacija je najbrojnija u atletici, a jaka je i hrvatska stolnoteniska reprezentacija. Od stolnotenisačica za najvećeg favorita slovi Sandra Paović aktualna svjetska i europska prvakinja.  Na igre putuje i  ‘legenda paraolimpizma’  Milka Milinković  kojoj će Rijo biti čak desete igre, a dosada ima osvojenih osam medalja u bacanju kugle i koplja.  Na ovim igrama nesumnjivo je kako bi mogla ‘baciti za još jednu medalju’.

Bacač koplja, hrvatski reprezentativac,  Branimir Budetić jučer je gostovao u dnevniku HRT-a i otkrio  zanimljivosti, svoja očekivanja i tijek priprema za nadolazeće  igre. Prvotno, je rekao nešto o nošenju stijega, obzirom da će upravo on biti nositelj hrvatske zastave na otvaranju paraolimpijskih igara.

“Drago mi je da mi je HPO ukazao ovu čast. Evo nakon dvije paraolimpijske medalje u Pekingu i Tokiju, ja ću ponijeti zastavu Republike Hrvatske i naravno ponosan sam, sretan što ću baš ja biti taj koji će stijeg na otvaranju podići.”

O očekivanjima na paraolimpijskim igrama Branimir je rekao:

“Ljudi imaju velika očekivanja od mene i nadam se da ih neću iznevjeriti” , također je otkrio i svoja očekivanja: ‘ U kolekciji paraolimpijskih medalja imam srebro i broncu i sve ove godine molim da bude zlato ipak je ono najsjajnije’, rekao je naš atletičar i nastavio: “Ako sve bude dobro trener Ante i ja smo ‘izbrusili’  formu i bude li sve prema planu neće biti problem.”

O tijeku priprema Branimir je kazao kako trenira u pravilu dva puta na dan, međutim u ovoj fazi, trening se sveo na jedanput dnevno, slijedi lagano opuštanje i pripremanje u situacijskim uvjetima (psihološka priprema). Kako kaže: “Najteži treninzi su iza nas! Sada slijedi ono iščekivanje tog dana kad ćeš bacati…”

I za kraj Branimir otkriva što sport znači za osobe s invaliditetom, pozivajući se na film Mihovila Španje pod nazivom “Skrivena strana medalje” koji je imao premijeru, a koja je održana u Zagrebu, u ponedjeljak 29.kolovoza 2016. Branimir je istaknuo kako je u filmu lijepo opisano to što paraolimpijci žele, a to je da ih se ne gleda kroz prizmu njihove tjelesne ograničenosti, već  kroz njihov rezultat.

‘Već je trideset godina kako je paraolimpijski pokret izrastao iz rekreacijskog u vrhunski sport. Iz godine u godinu se sve više napreduje rekordi se ruše. Puno olimpijskih trenera je ušlo u paraolimpijski sport i svakog sportaša se pomiče do njihovih krajnjih granica’,  riječi su hrvatskog reprezentativca i bacača koplja na ovogodišnjim 15.paraolimpijskim igrama u Riju.

Hrvatski paraolimpijci

Hrvatski paraolimpijci

Sretno svim paraolimpijcima i vaša smo vjerna publika.

paraolimpijac_n

Kristijan Vincetić Paraolimpijac

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.