Paraolimpijka Milka Milinković: Dok se mogu smijati, imam sve!

Paraolimpijka Milka Milinković: Dok se mogu smijati, imam sve!

“Život je lijep i samo je jedan. Nije svako zlo za zlo, da nisam u kolicima, kako bih vidjela Novi Zeland? Smijem se ponekad i kad sam tužna jer znam što je tuga. Iako sam u kolicima, ni s kim se ne bih mijenjala”,  tek je dio pozitivnih misli koje je u studiju Radija Rijeke  izgovorila Milka Milinković.

Naša paraolimpijka i svjetska  rekorderka s nastupima na čak devet paraolimpijskih igara, na kojima je osvojila osam medalja u razgovoru s Robertom Ferlinom na Radio Rijeci, ispričala je crtice iz života te daljnja nastojanja i ciljeve kojima teži. Jedan od ciljeva je baciti koplje 15 metara i na svjetskoj rang listi postići 6 mjesto kako bi osigurala put u Rio.  U nastavku donosimo nešto što je podijelila u gostovanju na Radio Rijeci.

“Volim se smijati. Volim život, volim ljude. Davno sam sebi rekla dok se mogu smijati, imam sve”, govori zaista vedra i vesela Milka. Još je uvijek aktivna sportašica, a svakodnevno se `đira po Kvarneru´  automobilom i kolicima.

U riječki je kraj stigla nakon nesretnoga slučaja. Davne 1968. godine s 13 godina u rodnom je Sanskom Mostu u Bosni i Hercegovini pala sa stabla trešnje, s 13 metara visine. Teško je ozlijedila kralježnicu, ali tada nije bila svjesna da će je to zauvijek prikovati za kolica. Na liječenje je došla u Kraljevicu, najpoznatiju bolnicu za spinalne bolesti u bivšoj Jugoslaviji. Do danas nije otišla iz Kraljevice gdje  je izgradila svoj život.

Sportom se počela baviti još kao djevojka, to je bilo obavezno za sve s teškim ozljedama nakon rehabilitacije. Odabrala je atletiku i košarku, a kako u kraljevičkoj bolnici nije bilo dovoljno djevojaka za ekipu, igrala ju je s dečkima. Za opuštanje je još igrala i tenis.

Sa 17 godina, 1972., prvi je put nastupila na Paraolimpijskim igrama u Heidelbergu. Jugoslaviji je donijela srebro u vožnji na 60 metara i broncu u bacanju koplja.

Nekoliko puta rušila je svjetske rekorde u bacanju kugle i koplja. Njezin osobni rekord onaj je iz Seoula 1988., kada osvojila zlato bacivši kuglu 6,05 metara. Uz osam olimpijskih, Milka Milinković osvojila je i 33 medalje na europskim i svjetskim prvenstvima. Sportski svijet oduševila je 1974. kada je na natjecanju u Francuskoj loptu u koš ubacila s udaljenosti veće od polovice igrališta!

Pred Milkom Milinković pripreme su za Paraolimpijske igre ove godine u Rio de Janeiru. Da bi uspjela deseti put sudjelovati na najvećoj svjetskoj sportskoj smotri, ponovimo morat će koplje baciti 15 metara i na svjetskoj rang listi biti među šest najboljih. Cilj joj je i želja doći u Rio, ali ako i ne osvoji medalju, neće biti nesretna, izjavila je.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.