Perasović: “Hezonja i Šarić su realnost, a ne budućnost”

Perasović: “Hezonja i Šarić su realnost, a ne budućnost”

Velimir Perasović istaknuo je u razgovoru za HRT važnost naših mladih talenata, ali i uvjerenje da dolaze i klinci iz Cibone, Cedevite, Zadra...

Velimir Perasović/Foto: hks-cbf.hr

Velimir Perasović dobio je prigodom preuzimanja klupe hrvatske košarkaške reprezentacije gotovo unisono odobravanje javnosti, što je u hrvatskim (košarkaškim) prigodama ravno praktički – znanstvenoj fantastici.

Novi se izbornik već najozbiljnije latio posla i priprema za nastup na ovogodišnjem Europskom prvenstvu (koje će kao jedan od domaćina ugostiti i Zagreb), a polako uređuje i kadrovsku križaljku, nakon čega će uslijediti opširniji razgovori s igračima.

“Lagao bih kad bih rekao da mi podrška nije godila, ali isto je tako bila pomalo neočekivana”, rekao je Perasović HRT-u. “Prošlo je pet godina od moga perioda u Ciboni i nisam očekivao da će velika većina javnosti stati uz mene. Ne mislim da je to presudno, ali sigurno mi kao izborniku može pomoći.”

Hrvatska će i na nadolazećem Eurobasketu biti u skupini selekcija koje se mogu nadati medalji. “Svjestan sam velikih očekivanja, ali isto tako i činjenice da u europskoj košarci trenutačno postoji nekoliko reprezentacija koje odskaču kvalitetom. U prvom su redu Španjolci i Francuzi, a potom u sljedećih sedam-osam reprezentacija i mi. Možemo osvojiti medalju i biti u samom vrhu, ali naš je primarni cilj biti dovoljno kvalitetni da se umijemo nositi sa svima. Trebat će nam i prstohvat sreće”, misli izbornik.

Hoće li se konzultirati s bivšim izbornikom? “Dva čovjeka uvijek su pametnija od jednoga. Namjera mi je svakako razgovarati s Repešom, ali i onima koji mi svojim stručnim savjetima i idejama bilo kako mogu pomoći.”

Perasović je otkrio i kako je već dogovoreno osam prijateljskih utakmica. “Koncentrirani smo na detalje oko dogovaranja priprema, nedostaju nam još dvije utakmice, a do kraja tjedna bismo trebali imati kompletno posložen pripremni dio. Poslije toga na redu će biti komunikacija s igračima, njihovo praćenje i sastavljanje najbolje momčadi.”

Novinare je zanimalo i koji će igrači u njegovoj bilježnici biti nositelji igre.

“Rano je još govoriti o imenima, premda je kristalno jasno kako neki odskaču i u inozemstvu su već napravili sjajne karijere. Oni su svojim igrama zaslužili epitet nositelja naše igre, ali nije pošteno ni korektno izdvojiti tri-četiri imena i ne spomenuti ostale.”

Mnogo se u posljednje vrijeme priča o talentiranom mladom dvojcu Hezonja – Šarić. “Moram istaknuti kako njih više ne smatram mladim igračima, onima koji dolaze. Oni su realnost i ravnopravno konkuriraju za igranje u reprezentativnom dresu. Dolazi i plejada mladih košarkaša iz Cibone, Zadra, Cedevite, koji nam – uz postojeći kadar – u budućnosti mogu donijeti mnogo uspjeha i dobrih rezultata.”

Perasović je prihvatio ugovor do konca Eurobasketa, a prema uspjehu će odrediti svoj daljni put na klupi Hrvatske. “Nisam želio potpisati četverogodišnji ugovor pa da mi, u slučaju lošijih rezultata, javnost okrene leđa, a ja se nastavim slijepo hvatati za slovo ugovora. Sud javnosti donijet će odluku o mom ostanku na mjestu izbornika“, zaključio je.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.