Perasović: “U Bogdanoviću i Šariću ima nešto Dražena i Kukoča”

Perasović: “U Bogdanoviću i Šariću ima nešto Dražena i Kukoča”

Velimir Perasović progovorio je u sustavu igre reprezentacije na nadolazećem Eurobasketu te o tome koga vidi kao nositelja igre.

Velimir Perasović/Foto: hks-cbf.hr

Eurobasket u Zagrebu sve je bliži. Od dobivanja domaćinstva prošlo je gotovo osam mjeseci i već sada neke stvari su jasnije. Iako pripreme još nisu započele, dio rostera već se iskristalizirao. Tako je prije nekoliko dana javnosti obznanjeno kako će naturalizirani Amerikanac biti Oliver Lafayette.

U intervjuu za Sportske novosti o vođi reprezentacije, izbornik Velimir Perasović rekao je sljedeće:

“Vođa se sam stvara, ne mogu ga ja odrediti. Draženu nitko nije trebao reći da je vođa, igrači su to sami osjetiti. Bio je neprikosnoven i kada bi ostalo par sekundi do kraja napada, znalo se da lopta ide njemu. Sve dok jednom Kukoč nije uzeo loptu i rekao ‘ja ću’. I svima je bilo normalno da Kukoč preuzme ulogu vođe iako do tada nije bilo govora da bi netko zamijenio Dražena.”

Šarić može biti nositelj, ali treba mi to pokazati. Nema razloga da mu ne povjerim važnu ulogu ukoliko to zasluži na pripremama, no bilo bi apsurdno gurati ga ako ne pokaže da može. Ali imamo mi još igrača koji mogu biti u takvoj poziciji. Bogdanović je killer, Tomić kada ima loptu, kreator poput Simona, egzekutor Hezonja… Od Šarića očekujem da će biti nositelj, ali ne znam hoće li to biti na način na koji vi zamišljate.”

Zanimljivo je bio odgovor na pitanje koje igrače bi uzeo u trojku za basket.

“Bogdanovića i Splittera od onih koje sam trenirao, a inače Kukoča. Toni je najbolji igrač “jedan na jedan”. Sve sam mogao dobiti, ali njega nikada. Dražen i ja smo u vojsci svakodnevno igrali basket, on bi ih dobio deset, ja jedan. I Rađu bih ponekad dobio, češće nego Dražena, ali Kukoča nikada.”

“Takvi izbori su teški, ali Toni je definitivno bio poseban. Nije imao ambiciju poput Dražena i Rađe, ali kad je želio nešto dokazati, nisi mogao igrati protiv njega. Dražen je to želio svaki dan, Kukoč nije htio. Priča o Draženu i Kukoču je dio hrvatske sportske legende, mnogi bi željeli da nam Bojan i Dario donesu barem dio takve košarkaške radosti. Killer i “dječak” koji kada dođu najveće utakmice iz sebe izvlači ono što nitko ne zna da postoji u njemu. U sebi nose barem djelić onoga što je krasilo Dražena i Tonija.”

O sustavu igre i samim igračima je rekao:

“Želim stvoriti sustav igre u kojem će kvaliteta igrača biti u službi reprezentacije, a napravit ću je prema kvalitetnijim igračima koji mogu napraviti bolji rezultat. Nije mi plan dati im loptu i očekivati deset poena u nizu, neka sustav iznjedri koševe. Imamo niz kvalitetnih igrača, daj Bože da svatko od njih dominira barem u jednoj utakmici. Nije se Rudež iz NBA-a vratio bolji nego što je bio u Zaragozi prije dvije godine, nije mogao toliko napredovati osim u našoj percepciji. Tomić ne treba igrati 40 minuta, ali ono što odigra mora biti u visokom ritmu. Jasno je da će se igra bazirati na njemu kada će biti na parketu. Ključno je da igra maksimalno, ali ne treba biti dominantan u brojkama niti trebamo očekivati čuda.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.