Petković: “Mandža će ‘ubijati’ u Juventusu, Simeoneov stil igre nije mu odgovarao”

Petković: “Mandža će ‘ubijati’ u Juventusu, Simeoneov stil igre nije mu odgovarao”

Foto: facebook.com/Juventus

Mario Mandžukić potpisao je za Juventus, sedmi klub u karijeri. Prije deset godine je odlaskom iz Marsonije u Zagreb napravio prvi transfer svoje karijere. Tadašnji trener Zagreba Mile Petković se za Index.hr prisjetio razdoblja kada je trenirao igrača koji je kasnije ostvario velike uspjehe u karijeri: “Neka i u Juventusu bude svadljiv kako što je bio u Zagrebu, Dinamu, Wolfsburgu, Bayernu i Atleticu. Pa pogledajte kakvi su to klubovi. Da je problematičan ne bi ostvario takvu karijeru.”

U Bayernu se naš reprezentativac nije dobro slagao s Guardiolom. Španjolski novinar Marti Perarnau napisao je Guardiolinu biografiju “Herr Pep” u kojoj navodi: “Odmah nakon dva tjedna zajedničke suradnje Guardiola je cijenio Mandžukića jer ima iznimne trkačke sposobnosti, borben je i radi pritisak na protivnika. Ali ta agresivnost nije bila samo pozitivna. Mandžukić je bio središnja figura većina konfliktnih situacija na treninzima. Guardiola i njegov stožer su uvijek cijenili nogometne sposobnosti hrvatskog napadača, no karakter je bio problem.”

Guardiola misli: “Kad je Mandžukić u pitanju uvijek morate biti oprezni. Mi smo u manje od dva mjeseca od međusobnog poštovanja stigli do negativnog odnosa. Kad bih dao Götzeu prednost, Mandžukić bi na treninzima bio potpuno nezainteresiran. S njim nije bilo lako raditi, nismo imali dobar odnos, ali ipak sam siguran da je on jedini napadač koji toliko radi i trudi se slomiti protivnika. Nikad u karijeri nisam trenirao takvog napadača.”

Tadašnji sportski direktor Zagreba Robert Prosinečki je izjavio: “Cijeli život se bavim nogometom, pratim mlade talente i ne sjećam se kad sam kod nekoga vidio takvu prilagodbu na seniorski nogomet. Nije rijedak slučaj u momčadskim sportovima da netko bude najbolji u kadetima i juniorima, a onda ne uspije u seniorima jer je stigao do svog maksimuma. Mandžukić je bio potpuna suprotnost.”

Petković je dodao: “Nikad nisam vidio igrača u toj dobi s toliko prostora za napredak. Tad je Mandžukić imao 18 ili 19 godina. Njemu je tehnički i motorički bilo potpuno nebitno igra li za juniore ili seniore. Tad se već moglo pretpostaviti da će imati sjajnu karijeru. Odmah po dolasku u Zagreb pokazao je pozitivni bezobrazluk. Nije osjećao strah i nikome nije unaprijed priznao da je kvalitetniji od njega. Zato i je uspio.”

Nastavio je: “Pohvalio bih i Mandžukića i zastupnika Cvjetkovića zbog odabira Juventusa. Bio je odličan u Atletico Madridu, no ipak mislim da mu nije odgovarao Simeoneov stil igre. Mi uvijek želimo da svi igrači igraju u oba pravca. Od braniča se očekuju sprintevi u napad, a od napadača se očekuje da budu prva linija obrane. No, igra Atletica nije izgledala kao nogomet nego kao boks i tako se igrači istroše. Mandžukić više nije baš mlad, a Juventus je veliki klub sa savršenim stilom igre za njega. To je idealan izbor.”

Obrazložio je: “Zašto to kažem? Nedavno su me Talijani pozvali na jedan kongres u organizaciji njihovog Saveza. Ondje su javno priznali veliku krizu jer su na dva Svjetska prvenstva u nizu eliminirani u skupini, klubovi su godinama u europskom sivilu i odlučili su napraviti hitne promjene. Odustali su od svoje tradicionalne defenzive i prihvatili su napadačku igru. Čestitam im na toj hrabrosti. Priznali su pogreške i odlučili su promijeniti cijeli sustav. U Hrvatskoj se većina problema jednostavno ignorira, no oni su se odlučili za temelje promjene. Zato mislim da će Mandžukić dodatno napredovati u Juventusu, ali i da će on donijeti Juventusu dodatnu kvalitetu.”

Mišljenje je podijelio i Dražen Medić: “Hvala Petkoviću što je uporno tražio da ga dovedemo u Zagreb. Nikad nisam vidio da igrač ima toliko energije. To je nekad bilo na granici nemogućeg. Npr. njemu na treningu u petak otekne koljeno. Svatko bi odmah otišao liječniku, ali Mandžukić je do kraja maksimalno odradio trening. Poslije su mu izvadili vodu iz koljena, pa mi je rekao da ne brinem jer će u nedjelju na utakmici biti najbolji igrač. Upravo se to i dogodilo. Ne slažem se sa Petkovićem da stil igra u Atleticu nije odgovarao Mandžukiću. Pa stil koji voli Simeone upravo je idealan za njega.”

Nastavio je: “Problem je stvorila Bayernova izdaja. Dok je bio dijete Mandžukić je živio u Njemačkoj i još dok je bio u Zagrebu govorio je kako sanja o Bundesligi i Bayernu. To mu se ostvarilo i bio je jedan od ključnih igrača u osvajanju trostruke krune. Guardiola je imao drugačiji stil i nije ga dovoljno poštovao, a onda se Mandžukiću sve srušilo. Svi imamo osjećaje, ali kod njega su to osnovni motivi za igru. Nije mogao shvatiti zašto ga se klub odriče nakon toliko dobrih utakmica. Bio je dobar u Atleticu, posebno na početku sezone. Ali kasnije se vidjelo da više nema toliko energije. Razočaranje u Bayernu ostavilo je velike posljedice. Njegov transfer iz Zagreba u Dinamo bio je astronomski.”

Zaključio je: “Odlično ga poznajem i mogu reći da u jednostavno u Španjolskoj nije bio pravi. On bi najsretniji bio da je u Bayernu mogao završiti karijeru jer je uvijek volio taj klub. U Juventusu će biti drugačije jer je shvatio da se u nogometu ne može uspjeti samo s emocijama, a njihov stil igra je savršen za Mandžukića. Siguran sam da će biti odličan u novoj sezoni.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.