Stolnotenisačica Petra Petek za portal HR: Naslov prvaka Hrvatske je kruna moje karijere

Stolnotenisačica Petra Petek za portal HR: Naslov prvaka Hrvatske je kruna moje karijere

- Kao reprezentacija ostali smo u prvoj jakosnoj skupini u ekipnom dijelu i nadam se da ćemo tu poziciju među 16 najboljih uspjeti zadržati, kaže Petek uoči nastupa na SP-u

Petra Petek

Mali prostor, brza gibanja. Stol dužine 2,74 metra, kojim loptica putuje brzinom od minimalno 60 km/h. Grubi opis jednog od najraširenijih i najpopularnijih sportova na svijetu nije “mačji kašalj” niti karikirana deskripcija sporta koji se na prvu lopt(ic)u vezuje uz kinesko podneblje, već uvod u priču o djevojci koja u svome poslu u Hrvatskoj trenutačno nema premca. 21-godišnja studentica menadžmenta u turizmu i sportu na Međimurskom veleučilištu.

Petek: Stolni tenis je financijski slabo podržan
Niti u jednom sportu u Lijepoj našoj situacija (pogotovo s financijskoga aspekta) nije sjajna, pa tako izuzetak nije niti stolni tenis. Kakva je danas situacija i budućnost ovoga sporta?
– Stolni tenis je takav sport koji je, gledano iz moga kuta i iskustva, financijski vrlo slabo podržan. No, na neki se način borimo, radimo što možemo i idemo dalje pa ćemo vidjeti što  bude,  rekla  je Petek.

Petra Petek na netom je završenom Prvenstvu Hrvatske suvereno ponijela naslov najbolje  seniorske stolnotenisačice, te potvrdila ogromni potencijal koji su oni bliski razvojnom putu ove mlade sportašice imali prilike svjedočiti proteklih godina.

– Stolnim tenisom bavim se već 13 godina, rekla je Petra u razgovoru za portal Hrvatska reprezentacija.

– Počela sam u Stolnoteniskom klubu iz obližnjeg mjesta iz kojeg potječem, STK-u Drava Žabnik, gdje sam trenirala sedam godina, a potom, zbog boljeg i kvalitetnijeg  sparinga i rada općenito prelazim u STK Varaždin.

Posljednji naslov nikako nije slučajan, jer mlada hrvatska reprezentativka u džepu već ima nisku titula i vrijednih ostvarenja.

– Prvi seniorski naslov prvakinje Hrvatske svojevrsna je kruna moje dosadašnje karijere. Prije toga bila sam dvostruka juniorska prvakinja Hrvatske u paru i pojedinačno, imam ekipnu medalju s Europskog prvenstva 2011, prošle sam godine bila seniorska viceprvakinja Hrvatske, a iza mene su i dva seniorska svjetska i europska prvenstva.

Kako su tekle pripreme za prvenstvo Hrvatske?

– Dobro sam se pripremila za nastup, bila sam i psihički i fizički kvalitetno spremna. Znala sam da mi je to jedina šansa i jedino što mi u ovom trenutku u karijeri još nedostaje. Nakon naslova su mi svi čestitali i rekli da je to bio jedan od mojih najboljih mečeva; pustila sam ruku, dala sve od sebe te na kraju uspjela pobijediti i osvojiti naslov.

Za dva mjeseca hrvatska reprezentacija otputovat će na Svjetsko prvenstvo kojemu je ove godine domaćin Japan.

Jesu li, nakon uspješne prezentacije na PH, očekivanja porasla?

– Očekivanja su i dalje realna. Kao reprezentacija ostali smo u prvoj jakosnoj skupini u ekipnom dijelu i nadam se da ćemo tu poziciju među 16 najboljih uspjeti zadržati. Nekih prevelikih očekivanja i nemam, nadam se tek da ću dobiti priliku igrati na prvenstvu, skromno najavljuje Petek.

Prije dvije godine pisalo se da hrvatskom (ženskom) stolnom tenisu predstoji smjena generacija. Mlade snage pomalo i “na brzaka” morale su preuzeti palicu od prekaljenih Boroš, Molnar, Yuan…

Kako je to, iz Vašega kuta, izgledalo i teklo?

– Dogodila se tada, nažalost, tragedija sa Sandrom Paović (op. a. teška ozljeda kralježnice u prometnoj nesreći u Francuskoj) nakon čega je ubrzo uslijedila smjena generacija. Sada ispred sebe nemamo tu neku sigurnost, djevojke koje bi nas na neki način gurale naprijed.

– Činjenica je da smo najmlađa ekipa u Europi i sigurno će nam trebati dvije do tri godine, ako ne i nešto više, da se osamostalimo, oslobodimo i pokušamo se boriti za nešto više. Trenutačno ispred sebe nemamo neki stariji, iskusniji primjer, što bi nam sigurno pomoglo da na većim turnirima uspijemo ostvariti bolji rezultat, ističe Petek.

Dobri refleksi, koncentracija, pribranost, psihologija, volja, fizička moć…Sve su to odlike koje krase mladu varaždinsku stolnotenisačicu. Izuzetna upornost i ljubav prema onome čime se bavi kvalitete su zbog kojih ćemo o Petri Petek u budućnosti zasigurno čuti i mnogo više. Za sada s pravom priča – isključivo za stolom.

unnamed1

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.