Plasman u Rusiju hrvatskom gospodarstvu donijet će nevjerojatnu zaradu!

Plasman u Rusiju hrvatskom gospodarstvu donijet će nevjerojatnu zaradu!

Koliki je biznis nogomet postao u proteklih nekoliko desetljeća ne treba posebno naglašavati pa će tako i plasman Vatrenih imati višestruke posljedice na hrvatsko gospodarstvo.

foto: http://varazdinski.rtl.hr

Hrvatska nogometna reprezentacija je plasmanom na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, kao i ostale reprezentacije koje su se plasirale, uprihodila osam milijuna eura i to samo od plasmana. Dakle, zarada može samo još dodatno rasti, pogotovo kada se u tu stavku ubroje sponzori.

Koliki je biznis nogomet postao u proteklih nekoliko desetljeća ne treba posebno naglašavati pa će tako i plasman Vatrenih imati višestruke posljedice na hrvatsko gospodarstvo. Izbacivanje Grčke i ovjeravanje viza za Rusiju samo je Hrvatskom nogometnom savezu donijelo od FIFA-e 10,7 milijuna eura.

Osim milijuna koji stižu iz FIFA-e, treba svakako dodati sponzorska sredstva, ali i brojne druge prilike za zaradu hrvatskoga gospodarstva. Prije svih zadovoljno ruke mogu trljati ugostitelji, prodavači televizora, vlasnici kladionica, pivari, turističke agencije, teleoperatori, suvenirnice…

Podaci iz prošlosti pokazuju da je svaki plasman hrvatske nogometne reprezentacije na velika natjecanja donio ekonomiji više od milijardu kuna. Prije tri godine, kada smo nastupali u Brazilu, procjena je govorila da je hrvatsko gospodarstvo uprihodilo oko 1,5 milijardi kuna na temelju nastupa vatrenih na SP-u. Iduće godine taj bi broj mogao doseći i dvije milijarde kuna. Turističke agencije vjerojatno će zaraditi nešto više nego na prošlom prvenstvu s obzirom na to da je Rusija ipak bliže nego Brazil. Oni koji ipak ne odu na putovanje uživo bodriti reprezentaciju, utakmice će prema već ustaljenom običaju gledati na trgovima ili terasama kafića, od čega će najviše koristi imati ugostitelji, kao i prodavači televizora čija prodaja u vrijeme prvenstva rapidno skače.

Pivari također mogu očekivati pristojnu zaradu jer, osim što je ljeto pa se zbog vrućina pivo konzumira u većim količinama, samo zbog gledanja utakmica očekuju dodatnih desetak posto veću prodaju, a pozitivno će biti i tekstilnoj industriji koja će profitirati na izradi nogometnih dresova, šalova i sličnih rekvizita. Na kraju ne treba zaboraviti da nastup vatrenih u Rusiji predstavlja veliku promidžbu Hrvatske kao države, ali i turističke destinacije što je dodatna prilika za zaradu.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.