Pletikosa: “Bilo bi posebno završiti karijeru u Hajduku”

Pletikosa: “Bilo bi posebno završiti karijeru u Hajduku”

Stipe Pletikosa razmišlja o budućnosti...

Nakon četiri godine u Rostovu Stipe Pletikosa je odlučio napustiti klub. U razgovoru za Sportske novosti izjavio je: “U Rostovu sam planirao provesti tri mjeseca, no na kraju sam ostao četiri godine. Taj dio karijere je sad završen. Ovo je prvi puta da imam ponuda kad sam u dobroj formi. Prije su me zvali samo kad sam bio ozlijeđen. Bilo bi lijepo da imam klub u Italiji jer mi Split ne bi bio daleko.”

Nastavio je o Hajduku: “Mislim da se ne bih vraćao u Hajduk. To je za mene poseban klub. Sve u Ukrajini, Engleskoj i Rusiji bilo je samo odrađivanje posla. Kad bolje razmislim, bilo bi lijepo posljednju utakmicu karijere odigrati u dresu Hajduka na Poljudu. Moj sin Franko bi također bio sretan time. Kad se paralelno igra za klub i reprezentaciju ne ostane mnogo slobodnog vremena. Uvijek sam pokušavao maksimalno štiti obitelj jer to je moja svetinja.”

Osvrnuo se na oproštaj od Rostova: “Polako sam trčao posljednji krug. Razmišljao sam o svemu i prisjećao se. Mahao sam navijačima. Uvijek sam imao njihovo poštovanje, no sada sam osjetio i ljubav. Uručili su mi visoko odlikovanje Jaroslavske oblasti “Slava Dona”. Također sam dobio tradicionalnu kozačku sablju. Rekli su da je izvadim iz korica i poljubim, a kad sam to učinio bilo je kao da su se srušile tribine. Gledatelji su bili nevjerojatno oduševljeni. Kad smo osvojili Kup Rusije, prvi trofej u povijesti kluba, publika je skandirala, ali ovo je bilo zaista posebno.”

Iduća tema su bili mladi splitski treneri i njegovi prijatelji Ivan Jurić i Igor Tudor: “Jurić je sjajan trener. U Italiji nije lako pronaći angažman, a on je dobio ponudu iz člana Serie B Crotonea. Dobio je trogodišnji ugovor, no zna se da trenera štiti samo rezultat. Sretan sam da moji bivši suigrači dobivaju trenerske poslove u inozemstvu. Tudor i Bilić su također uspjeli, a i Štimcu želim sreću ako ode u Iran. Ja ne želim biti trener jer bi to opet značilo česte selidbe. Ako završim karijeru pripremat ću se za budućnost i imat ću vremena za rad na sebi. Naravno da imam ambicije oko Hajduka. To mi je veliki san i želja. Vidjet ćemo koju bih funkciju obnašao. Najvažnije je da Hajduk opet bude snažan i vrati se na stare pozicije. Autori sadašnjeg načina upravljanja moraju shvatiti da vrijeme prolazi. Nisam siguran da je ovo najbolji način. Dobro, neka budu demokratski izbori, ali zna se kakva je funkcija nadzora. Ja mislim da bi oni godišnje trebali imati tri sastanka. Na prvom se određuju strateški i operativni ciljevi prije početka sezone. Na drugom sastanku se uoči Božića vidi kako se radi, a na trećem se na proljeće smjenjuju ili potvrđuju trener i Uprava. Sadašnje vodstvo je sigurno napravilo neke dobre stvari, no mislim da previše improviziraju.”

Govorio je o reprezentaciji: “Naravno da me smetaju stalne kritike. Reprezentacija je uvijek dio elita, sad smo nositelji u ždrijebu kvalifikacija za sljedeće Svjetsko prvenstvo. U aktualnim kvalifikacijama imamo 14 od mogućih 18 bodova, ali unatoč svemu se uvijek pojave neke kritike. Zato igračima i nedostaje sigurnosti. Protiv Italije smo rano poveli i onda smo nešto čekali, umjesto da postignemo drugi pogodak.”

Osvrnuo se na reprezentativnu karijeru: “Ja sam od 1991. godine bio član reprezentacije. Bio sam u svim selekcijama i radio sam s brojnim izbornicima i trenerima. No, jedino je Slaven Bilić znao kako imati homogeniziranu momčad. Poštujem svakoga, ali on je jednostavno klasa više. Pa zato i je vodio Hajduk, Lokomotiv i Besiktas, a sada je preuzeo West Ham. Siguran sam da će uspjeti u Engleskoj. Tamo trener ne mora trošiti vrijeme na motiviranje momčadi.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.