Po prvi put Hrvatska na ZOI u bobu dvosjedu i u bobu četverosjedu

Po prvi put Hrvatska na ZOI u bobu dvosjedu i u bobu četverosjedu

Nakon tri uzastopna nastupa na ZOI počevši u Salt Lake Cityju, naši bobisti su propustili igre u Sochiju, a sada se vraćaju sa dvije posade.

Jamajka je daleke 1988. godine uspjela izboriti nastup u bobu na ZOI koje su se održavale u Calgaryju, prema povijesnom uspjehu snimljen je i film “Cool runings”, danas Hrvatska ima svoje junake.

Prvi put otkad pod svojom trobojnicom Hrvatska nastupa na zimskim olimpijskim igrama (ZOI), imat će dvije olimpijske norme u bobu na istim Igrama, a to ćemo gledati u Pyeongchangu od 9. do 25. veljače 2018. godine.

Nakon što su Dražen Silić i Mate Mezulić devetim mjestom (2:01.03) u konkurenciji 13 posada bob dvosjeda na Sjevernoameričkom kupu u Lake Placidu osigurali olimpijsku vizu za ZOI 2018., dan kasnije su uspjeli to ostvariti i u posadi četverosjeda osvojivši sedmo mjesto (1:53:00) od devet posada zajedno sa Martinom Marićem i Damjanom Zlatarom. Pobjednici Amerikanci bili su brži za dvije sekunde i 87 stotinki..

Tako se obistinilo ono što je najavljivao strateg našega boba Ivan Šola, koji je još početkom prosinca ustvrdio da je četverosjed po renkingu čvrsto među 30 posada za ZOI, da su nam veliki izgledi i u dvosjedu (29. mjesto), ali da to treba još potvrditi sredinom siječnja na posljednjem nastupu u SAD-u. Naime, prema sustavu kvalifikacija za ZOI u Južnoj Koreji, normu ostvaruje po 30 posada boba dvosjeda i boba četverosjeda prema renkingu Međunarodne bob i skeleton federacije (FIBT) u sezoni 2017./2018., a Hrvatska je u skupini država koje imaju pravo na po jednu posadu u svakoj od spomenutih disciplina.

Šoli i njegovim izabranicima sada ostaje zadaća što optimalnijeg zatvaranja dviju posada. Dražen Silić je etablirani pilot i dvosjeda i četverosjeda, no, u konkurenciji gurača još su dvojica mogućih kandidata, a to su Benedikt Nikpalj i Antonio Zelić. Bob četverosjed treba imati i petog pričuvnog člana, ali u praksi to može biti i član dvosjeda, ukoliko nije iz udarne posade četverosjeda.

Hrvatski bobisti na ovaj su način održali tradiciju nastupanja na zimskim olimpijskim igrama započetu na, za nas povijesnim ZOI u Salt Lake Cityju 2002. godine kada su Šola, Boraska, Lovrić, Koludra i Drpić osvojili 26. mjesto.

 

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.